Nemcsak akkor okozhat problémát egy cégnél a munkaügyi ellenőrzés, ha nem megfelelő a munkaidő nyilvántartás vagy ha feketén foglalkoztatják a munkavállalókat, de akkor is, ha olyan dolgozóra bízzuk a munkaügyi ellenőr kalauzolását, aki nem szakértője a kapcsolódó témáknak. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amely segít felkészülni a munkaügyi ellenőrzésekre.

Munkaügyi ellenőrzés esetén

A munkaügyi ellenőr kalauzolására kirendelt kolléga legyen nyugodt, kedves, udvarias, és mindenekelőtt segítőkész. Az ellenőr által kért nyilvántartásokat azonnal a rendelkezésére kell bocsátani. Előfordulhat, hogy külső helyen tartják a dokumentumokat, ilyenkor elfogadható határidőn belül azokat is prezentálni kell.  Javasoljuk, hogy vegyék figyelembe azt, hogy az ellenőr össze tudja hasonlítani a bejelentéseket a helyszínen talált állapotokkal, mert online kapcsolat segítségével a NAV szervereiről eléri az adatokat.

Figyelemfelhívás

Nem feltétlenül kell eljárásra számítani, ha első alkalommal és nem is súlyos ügyben vét a vállalkozás, ilyenkor általában a hatóság figyelemfelhívást szokott készíteni, amelyben kb. 20 napos határidőt szab meg az adott jogsértés megszüntetésére.

Bírságolás

A bírságot magával vonó esetek fokozatai: a legsúlyosabb jogsértéseknél kötelező, hogy bírságot szabjanak ki, ilyen például a feketemunka esete is. Vannak esetek, amikor a felügyelő dönti el, hogy mennyi lesz a bírság, ilyenkor a jogsértés súlya és az érintett dolgozók száma lesz a mérlegelés alapja. A bírságot 30 ezer forinttól 20 millió forintig szabhatják ki. A legenyhébb jogsértéseknél nem szabható ki bírság.

Egyéb következmények

Az, hogy a közbeszerzési eljárásokból kizárják vagy állami támogatásoktól elesnek ezek a vállalkozások, mindenki számára ismert következmény. Kevésbé ismert azonban, hogy nemcsak bírságot szabhatnak ki az ellenőrök, de akár meg is tilthatják a további foglalkoztatást vagy eltilthatják a tevékenység továbbfolytatásától a vállalkozást. Járulékos következmény, hogy az interneten elérhető az egyes vállalkozások bírságolási múltja, és ezt az ügyfelek, partnerek, hitelintézetek, versenytársak is bármikor lekérdezhetik.

Egy munkaügyi audittal megelőzhetőek a jogkövetkezmények, ilyenkor átnézik a cég adminisztrációját, napi működését és feltárják a hiányosságokat.