Mivel napjainkban a termékkereskedelem nagy része átkerült az internetes felületekre, ezért érdemes áttekintenünk az adózás egy fontos témáját a webshopokra vonatkozóan: az áfa fizetés módját.

Áfa fizetés

A távértékesítést szabályozza egyrészt az áfatörvény (a 29-31. §–ban), és a 2006/112 EK irányelv. A távértékesítés tárgya csak termék lehet, de

  • nem lehet közlekedési eszköz,
  • nem szolgálhat fel- vagy összeszerelés tárgyaként,
  • nem lehet jövedéki termék,
    • használt ingóság,
    • műalkotás,
    • régiség, gyűjteménydarab.

Az eladónak áfaalanynak kell lennie, de a vevő nem lehet áfaalany. A vevő lehet olyan adóalany, akinek nem kell a beszerzés után adót fizetnie.

Adózás webáruházaknál

Ha az értékesítő és a vevő más tagállambeli adóalany, vagy nem adóalany jogi személy, akkor lehetőség van a Közösségen belüli adómentes értékesítés szabályait alkalmazni. Ebben az esetben az értékesítés adómentes, az áfát a vevő vállalja be, Közösségen belüli beszerzés címe alatt. A webáruházaknál viszont a vevők többnyire magánszemélyek, és így az adót a termék eladója fizeti meg.

Termékértékesítés helye

A termékértékesítés helye határozza meg, hogy az adózási kötelezettséget melyik államban kell teljesíteni. Ezt úgy határozzák meg, hogy az értékesítés összege egy adott államban elért-e egy bizonyos összeget egy adott évben vagy a megelőző adóévben. Az összegeket a tagállamok önálllóan meghatározhatják, néhány példa: Ausztria 100 e euro, Csehország 35 e euro, Magyarország 35 e euro, Nagy Britannia 79 000 GBP,  Németország 100 000 euro…

Az átszámítás a csatlakozás napján érvényes MNB árfolyamon történik, Magyarországon így 8,5 millió forintot jelent.

Értékhatár alatt és fölött történő értékesítés

Az értékhatár alatt is választható, hogy belföldön adózik az adóalany. Adótanácsadó tippünk: értékhatár túllépéskor az adózónak a belejelentést azon termékértékesítést megelőzően kell még teljesítenie, amellyel átlépi az értékhatárt.

Ha átlépi az értékhatárt az értékesítések értéke, akkor a teljesítés helye a célország lesz, tehát regisztrálnia kell magát ott az eladónak, adóalanyként, fel kell számítania az ottani áfát, alkalmaznia kell a számlakiállítási szabályokat és adóbevallást is be kell nyújtania. A kereskedő az értékhatár alatti teljesítésnél is választhatja azt, hogy a célországban adózzon.

Az értékhatár eléréséig a teljesítés helye a termék feladásának országa, vagyis az értékesítő a saját tagállamának áfáját fizeti meg, és hárítja át vevőjére. Mivel a vevő adólevonásra nem jogosult, így számára csak az lehet a fontos, hogy valamely eladónál alacsonyabb vagy magasabb az áfa, így az egyik helyről rendelt termékek olcsóbbak vagy drágábbak lehetnek.