Cikkünkben az utazási költség térítésének azon esetét járjuk körbe, amikor egy munkáltató külföldre küldi munkát végezni a dolgozóit.

Amennyiben egy belföldi illetőségű magánszemély más országban végez munkát a jövedelme megszerzésének érdekében, és a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében, akkor a külföldre történő utazása külföldi kiküldetésnek számít.

Külföldi kiküldetés napidíja

Az alapbér mellett belső szabályozás alapján megállapított költségtérítés is jár a dolgozónak, ez a napidíj. Nincs előírás arra vonatkozóan, hogy a kifizetőnek mennyi napidíjat kell kifizetni külföldi kiküldetésre vagy külszolgálatra. A napidíjon felül a kiküldetés során felmerülő szükséges és igazolt többletköltségeket is meg kell térítenie a munkáltatónak. Az utazási költség is ilyen többletköltség (igazolt és szükséges). Munkáltatói költség lesz minden olyan kiadás, szállásdíj, utazási költség is, amelyről egy hiteles bizonylattal elszámol a dolgozó, illetve akkor is, ha a munkáltató maga viseli ezeket, közvetlenül.

Kiküldetés és az utazási költség térítése

Kötelező előírással nem találkozhatunk a külföldi kiküldetés esetén, így az utazási költség megtérítése a felek közti megállapodástól függ, illetve az adott cégnél érvényben lévő szabályozástól.

Adózás az utazási költség megtérítésénél

A jövedelem kiszámítása során a következő tételek nem veendők figyelembe:

  • utazásra vagy szállásdíjra kiadott összegek, amelyekkel közvetlenül, bizonylattal elszámol a dolgozó a juttató felé
  • utazásra vagy szállásdíjra kiadott összegek, amelyeknél a dolgozó előlegezi meg az összeget, de a juttató utólag, bizonylattal megtéríti a dolgozónak, kivétel azok a kiadások, amelyeket az SZJA – trv. nem ismer el költségnek magánszemély esetében
  • utazási költségként az utazási jegy ára, akkor is, ha a jegy árában étkezést is felszámítottak
  • szállás ellenértéke, a szálláshely árában felszámított reggeli étkezés árával együtt
  • saját kocsival történő utazásnál a kiküldetési rendelvény alapján hivatali/üzleti utazási költség térítése címén kapott összeg, amit a teljesített km alapján fizetnek, és amely összeg nem haladja meg az autó üzemanyagnormája szerint a NAV üzemanyagára és a kilométerenkénti 15 forinttal elszámolt összeget
  • az az összeg, amelynek elszámolása bizonylattal történik, a hivatali, üzleti úthoz kapcsolódó étkezés, vagy más szolgáltatás címén, 1,18-as szorzós alapra történő szja és eho megfizetés mellett

A jövedelem számításánál a napidíj összegének 30%-át (de maximum 15 euro/nap összeget) nem kell figyelembe venni, tehát teljesen adómentes, járulékmentes. A fentiek alapján egy cég a kiküldött dolgozónak fizethet például 15 euro napidíjat, ahol igazolás nélkül elszámolható költségnek 15 x 0,3 = 4,5 eurot tekinthetünk, és a 4,5 euro a dolgozó munkaviszonyból származó adó- és járulékköteles jövedelme lesz.  Egy 60 euros napi kifizetésnél igazolás nélkül maximum 15 euro számolható el, és a fennmaradó 45 euro lesz a dolgozó jövedelme.