A munkaviszony megszüntetése, a felmondás legtöbbször indoklási kötelezettséggel jár együtt. Az indoknak stabil lábakon kell állnia, mert egy esetleges munkaügyi perben is meg kell tudnia védeni a munkáltatónak. Fontos, hogy a dolgozó kötelezettségszegései dokumentálva legyenek. Nem arra gondolunk, hogy minden egyes reggeli késést jegyezni kell, de a komolyabb esetekben, vagy rendszeres késések esetén érdemes írásbeli figyelmeztetést is adni.

Írásbeli figyelmeztetés

Az írásbeli figyelmeztetés nem minősül az Mt. szerint vétkes kötelezettségszegésért alkalmazott szankciónak, ezért nem kell kollektív szerződés vagy munkaszerződés felhatalmazó rendelkezése. Ez azt jelenti, hogy írásbeli figyelmeztetés bármikor adható, de vannak kötelező tartalmi elemei:

  • a kötelezettségszegés tényének és tartalmának pontos ismertetése
  • a jogorvoslati figyelmeztetés

Az írásbeli figyelmeztetést a dolgozó megtámadhatja a bíróság előtt, vitathatja a benne foglalt tényeket. Az írásbeli figyelmeztetéssel egyidőben nem szabad megszüntetni a dolgozó munkaviszonyát, mert két szankció nem alkalmazható egyazon kötelezettségszegésnél.

Amikor nem alkalmazható felmondás

A munkaviszony létesítésekor a felek megállapodhatnak abban, hogy legfeljebb 1 évig nem szüntethetik meg a munkaviszonyt felmondással. Ebben az esetben nem élhet a felmondás jogával a munkáltató.

Törvényi felmondási tilalmak

A törvény adta felmondási tilalmak többnyire a gyerekvállaláshoz kapcsolódnak. Várandósság, szülési szabadság, gyermek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság teljes ideje alatt, az emberi reprodukciós eljárás első fél éve alatt nem lehet felmondani. Keresőképtelenség alatt meg lehet szüntetni a munkaviszonyt, de ilyenkor a felmondási idő csak később, a keresőképesség helyreállása után indul el.

Azonnali hatályú felmondás

A munkáltatók csak ritkán élnek azonnali hatályú felmondással, mert azt nehezen lehet a bíróság előtt megvédeni. De amikor a dolgozó okot ad erre, akkor a munkaviszonya megszüntethető a keresőképtelenség alatt is, vagy akár felmondási tilalom esetén is. Az azonnali hatályú felmondás akkor alkalmazható, ha a dolgozó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását. Az okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül meg kell tenni a felmondást, de legkésőbb az ok bekövetkeztétől 1 éven belül. Ha bűncselekményről volt szó, akkor a büntethetőség elévüléséig van erre ideje a munkáltatónak.

Felmondás közös megegyezéssel

Jó tudni, hogy a közös megegyezésnél is megtámadhatja a dolgozó a saját nyilatkozatát, arra hivatkozva, hogy kényszer, illetve jogellenes fenyegetés hatására tette meg a nyilatkozatot. A megállapodás megszületésének körülményeit érdemes rögzíteni, valamint a felek egybeeső szándékát.