Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő beruházásokhoz minden évben hirdet pályázatot, az idei a múlt héten került kihirdetésre. 5200 új munkahely létrehozását várják a pályázati lehetőségtől, amellyel a mikro-, kis- és közepes vállalkozások élhetnek. 2012-ben 750 pályázat érkezett be, 10,3 milliárd támogatási igénnyel. Az eredmény: 584 támogatott vállalkozás, 4010 új munkahely, 7,3 milliárd kiosztott összeg. Csongrád megyei vállalkozások 503 millió forint összegben részesültek. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat leendő pályázók részére.

Támogatások munkavállalók után

700-800 vállalkozás részesülhet a támogatásban, a létrehozni kívánt 5200 új pozíció mellett 10 ezer munkahely megőrzéséhez kívánnak hozzájárulni. Az ezévi támogatás a tavalyihoz képest nem csökkent, 10 milliárdnyi összeget kívánnak újra szétosztani. Emelkedett az egy munkavállaló után adható összeg, tavaly 1,4 millió forint volt, ebben az évben 1,5 millió forint az értékhatár. Ha regisztrált álláskeresőt vesz fel a vállalkozás, akkor további 500 ezer forintot igényelhet az adott munkavállaló után. További plusz összegek vehetőek igénybe a következő kategóriákra:

  • roma származású munkavállaló +300 ezer forint
  • hátrányos helyzetű térségben létrehozott munkahely +200 ezer forint
  • leghátrányosabb helyzetű térségben létrehozott munkahely + 300 ezer forint
  • szabad vállalkozási zónában létrehozott munkahely + 400 ezer forint.

A fentiekkel így akár 3 millió forint támogatás is elérhető egy munkavállaló esetén.

Egyéb feltételek

Az összeg felhasználható gépek, eszközök, berendezések vásárlására, az összegből munkahelyet kell teremteni, amely legalább két évig meg kell, hogy maradjon (a vásárolt eszköznek legalább három évig).

Feltételek: legalább két éve működő vállalkozás veheti igénybe a támogatást és az elmúlt év pozitív eredménye is egy előfeltétel.

Figyelmeztetjük ügyfeleinket, hogy a pályázatokat hamarosan el kell készíteni, április 5-ig lehet beadni azokat, május 31-ig döntenek a támogatások odaítéléséről.