Több intézkedés, amely a 2013-as adózást érinti, itt-ott változtat az ÁFA-elszámolásokon is. A legfontosabb területek, ahol találkozhatunk a változással: egyes gyógyászati segédeszközök áfa-kulcsa megváltozik, felemelkedik az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatár, és talán a legfontosabb: bevezetik a pénzforgalmi szemléletű ÁFA-elszámolást.

Az ÁFA-kulcs 27 %-ról 5 %-ra mérséklése fogja érinteni egyes gyógyászati segédeszközök árát, főképp olyanokét, amelyeknél a támogatás kimagasló (90, 98%), így elsősorban a tb-kassza terheiből sikerül ezzel elvenni.

Az alanyi adómentesség választásánál az éves összeghatár az eddigi 5 millió forintról 6 millió forintra emelkedik. Pozitívan érinti az ezt választó vállalkozásokat, hiszen az általuk előállított hozzáadott érték áfáját tudják így megtakarítani, de az államháztartásból ez az összeg hiányozni fog. A várakozások szerint ez kitesz akár több tízmilliárd forintot is.

A legszélesebb kört érintő változás, a pénzforgalmi szemléletű áfa-elszámolás választhatósága lenne. A lényege, hogy a fizetendő adó megállapításának, a levonási jogosultságnak akkor tehet eleget az adózó, ha megkapta/megfizette az ellenértéket. Ha részbeni teljesítés történik, akkor az ÁFA is részarányosan teljesítendő, visszaigényelhető. Ha ezt választja a vállalkozás, a tárgyév elejétől a végéig használhatja, és nem kell külön nyilatkoznia év végén, ha meghosszabbítását kéri. Az EU-ban több országban alkalmazzák, de nem egységes a szabályozás, van olyan ország, ahol csak egyes ágazatokban választható.

A törvényjavaslat szerint olyan vállalkozás választhatja majd, amelynek belföldi a telephelye (lakóhelye, tartózkodási helye), kisvállalkozásnak minősül, mezőgazdasági termelőként nem tartozik a kompenzációs felárrendszer hatálya alá, utazásszervezőként vagy használtcikk esetleg befektetési arany-kereskedőként nem használja az ÁFA-tv. speciális szabályait, és az értékesítésből származó árbevétele az 500 ezer eurónak megfelelő összeget nem haladta meg előző évben, és nem fogja várhatóan a tárgyévben sem. Ha túllépik az összeghatárt, a második naptári év végéig nem választható újra az adózás ezen típusa.

Szegedi könyvelőirodánk felhívja a figyelmet, hogy a kibocsátott számlákon fel kell tüntetni majd, hogy a kibocsátója a pénzforgalmi elszámolást választotta, különben erre az ügyletre az érintett elveszti a kedvezményt.

Javaslatunk, hogy inkább a rendszeres ÁFA-befizetők válasszák az új elszámolási módot, és ne a rendszeres ÁFA-visszaigénylők. Nekik még a jelentős adminisztrációs többletet is megéri a választás. A nyilvántartási rendszer bonyolultabb lesz, hiszen a kibocsátott/beérkezett számlákkal azonos bontásban kell vezetni a pénzmozgásokat is, és ezt ellenőrizhetővé kell tenni az adóhatóság számára is. Mindenesetre szakértők a körbetartozások visszaszorulását is várják tőle, és talán a napi gondokkal küszködő kis cégeknek jelenthet majd némi mentőövet, leginkább a kereskedelmi és autóipari beszállítóknak.