Mennyi adótúlfizetése van vagy épp régebbi adótartozása egy vállalkozásnak – könnyedén kideríthető az adófolyószámla lekérdezésével. Ha nincs kedve előkeríteni az év közbeni csekkeket, vagy az e-bankot lekérdezni, de szeretné tudni, mennyi adóelőleget fizetett be az év során, néhány kattintással lekérdezheti.

Kiküldött értesítő a NAV-tól

Az adóhatóság évente küld értesítést az adófolyószámla egyenlegéről, de nem mindenkinek. Azoknak küldi, akiknek van legalább 1000 Ft tartozásuk, vagy túlfizetésük, illetve azoknak, akiknél késedelmi pótlék felszámítására került sor tartozás, vagy késedelmes befizetés miatt. Folyószámla kivonatot nem csak papíralapon küldhet a NAV, az elektronikus bevallóknak elektronikus úton küldi. Csekket nem mellékelnek a kiküldött nyomtatványhoz, az elmaradást – ha van – csak átutalással lehet megfizetni.

A kiküldött kivonat címzésén nem magánszemély adózó estén a székhely szerepel, fő szabályként a bejelentett képviselő nevére érkezik a levél. Amennyiben végelszámolás alatt áll a cég, akkor a végelszámoló kapja meg a küldeményt. Első ízben egyszerű postai küldeményként megy a levél.

Adófolyószámla értelmezése

A tranzakciók fajtáját gazdasági eseményenként ellenőrizhetjük. Tranzakció fajták pl.: befizetés, kiutalás, átvezetés (adónemek v. folyószámlák között), köztartozás miatt visszatartott összeg, ellátás, kiutalt összeg visszaérkezése. A gazdasági események dátumokkal vannak ellátva. A bevallási oldal kötelezettség oszlopában pozitív előjellel a megfizetendő kötelezettségeket, negatív előjellel a kötelezettséget csökkentő jóváíró tételeket találja. A pénzforgalmi oszlopban a befizetések találhatóak negatív előjellel, az adónemről történő átvezetés vagy kiutalás pedig pozitív előjellel jelenik meg.

Mindegyik adónem végén a külön összesített bevallási oldal és a pénzforgalmi oldal adatainak különbözete adja ki az adott adónem egyenlegét.

Észrevétel az adófolyószámlával kapcsolatban

Elképzelhető, hogy az adófolyószámlán nem talál olyan tételeket, amelyeknek Ön szerint ott kellene lennie. Ilyenkor benyújthatja az „Észrevétel” elnevezésű nyomtatványt. Ha nem tud eligazodni valamely tétellel kapcsolatban, akkor ügyfél azonosítószám igénylése után telefonon lehet felvilágosítást kérni az adófolyószámlával kapcsolatban. Ügyfél azonosítószámot a TEL adatlapon lehet igényelni. Személyes ügyintézés szintén igénybe vehető felvilágosítás céljára.

Mi a teendő egyenleg esetén?

Amennyiben az egyenleg zéró, nincs teendője a vállalkozásnak.

Túlfizetés esetén meg kell vizsgálni, hogy miből eredhet: lehet, hogy valóban több befizetés történt, mint a szükséges, de az is lehet, hogy egy bevallást nem adott be a cég, miközben az adó be lett fizetve. Ekkor a túlfizetés nem valós.

Amennyiben valós a túlfizetés, akkor bent lehet hagyni az összeget későbbre, vagy lehet kérni kiutalást, de át is lehet vezettetni egy másik adónemre. Jelentősebb kiutalási kérés esetén valószínűleg behívják ellenőrzésre a céget.

Ha adótartozást talál a cég az adófolyószámláján, akkor pontosítani kell, hogy miből ered a tartozás. Lehet, hogy csak elmaradt egy befizetés, de az is lehet, hogy jogtalan a tartozás kimutatása. Ekkor az ügyfélszolgálaton kell tisztázni a különbözetet.

Jó tudni, hogy a NAV nem végez automatikus átvezetést a többlet és az adóhiány között, tehát ha mindkettőt lát az adózó, más adónemeken, akkor kérnie kell az átvezetést.

Helyi adóhatóságok adófolyószámlája

Nem csak a központi adóhatóság, de újabban a helyi adóhatóságok is kiküldik az adófolyószámla kivonatokat. Ezeken az önkormányzatok felé fizetendő és fizetett adó részleteit láthatja a vállalkozó.