A magánszemély részére ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott vagyoni érték -amely lehet termék, vagy szolgáltatás- után adókötelezettség keletkezik, kivéve, ha az SZJA-trv. valamely pontja máshogy nem rendelkezik. A bejegyzésben körbejárjuk, hogy a munkahelyen ingyenesen a dolgozók részére juttatott ásványvíz, üdítőital, esetleg kávé (italautomatából is) lehet-e adómentes.

Védőital az SZJA-trv.-ben

A munkáltatók kötelessége a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek megteremtése. A védőital juttatását az SZJA-trv. két pontja is kiemeli az adókötelezettséget jelentő juttatások közül.

A törvény alapján nem keletkezik bevétele a magánszemélynek a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a Munkavédelemről szóló trv. (Mvt.) alapján történő biztosítása miatt. Akkor sem keletkezik bevétele a munkavállalónak, ha nem lehet kizárni a termék vagy szolgáltatás magáncélú használatát.

Védőeszköz, védőital juttatása

A nem pénzben kapott juttatások közül a jogszabályokban meghatározott védőeszközök adómentesen adhatóak. Egyéni védőitalt és védőeszközt kell juttatni a dolgozóknak, ha műszakilag megoldhatatlan az elegendő mennyiségű, minőségű levegő, klíma biztosítása. Szabadtéri munkahelyen az időjárás elleni védelemről is gondoskodni kell, megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, védőitallal, melegedési lehetőséggel.

Védőital adókötelezettség nélkül

A munkahelyi klíma –zárttéri és szabadtéri munkahelyen egyaránt – egy 24 C (K) EH érték segítségével jellemezhető. Ha ezt az értéket meghaladja, akkor legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget 14-16 °C –os ivóvízzel kell pótolni. Alkalmas az alkoholmentes ital is, ha cukortartalma nem haladja meg az ital 4 súlyszázalékát, vagy amelyet mesterséges édesítőszerrel ízesítettek.

Hideg munkahelyeken +50 °C –os teát kell biztosítani. A teához cukrot vagy édesítőszert is biztosítani kell.

Az italokhoz egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital készítése, tárolása, kiszolgálása során be kell tartani a közegészségügyi követelményeket.