A minimálbér emelkedése egyes adómentes juttatások összegét is emeli. A 2020-ban alkalmazandó kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét a 367/2019-es, a tavalyi év végén kiadott kormányrendelet tartalmazza. Eszerint a minimálbér 161 ezer forintra emelkedett a korábbi 149 ezer forintról.

Adakozás

Adómentes a jótékony célú közadakozásból, a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból a létesítő okiratban leírt közhasznú cél szerint kifizetett juttatás esetén a minimálbér felét (80,5 ezer ft) meg nem haladó összegben havonta adott támogatás. Ugyanígy adómentes a munkavállalói érdekképviseleti szervezet által a magánszemélynek pénzben adott juttatás, havonta a minimálbér 50%-ig.

Ösztöndíj

Az ösztöndíjas foglalkoztatott részére, az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyból kifizetett, a minimálbér havi összegét meg nem haladó ösztöndíj adómentes.

Adómentes élelmiszer és utalvány

A minimálbér összegéig, tehát 161 ezer forintig adómentes az a juttatás, amelyet élelmiszer formájában vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában kap

·        a szociális szövetkezet tagja a tagi munkavégzés ellenértékeként,

·        személyes közreműködés ellenértékeként a közérdekű nyugdíjas szövetkezet azon tagja, aki öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül.

Az utalvány értéke ezen belül nem haladhatja meg a minimálbér 25%-át.

Szintén 161 ezer forintig adható a fenti típusú, élelmiszer vagy utalvány formájában adott támogatás

  • a közhasznú szociális szövetkezet tagjának és közeli hozzátartozójának, amennyiben a juttatás a közhasznú célokkal összhangban történik.

Szakképzési szerződés

Szakképzési munkaszerződés alapján egy duális képzőhelyen az oktatásban részt vevő tanulónak adható adómentesen

  • munkabér (a szakképzési trv.-ben meghatározott mértékben)
  • illetve a minimálbért meg nem haladó összegben más pénzbeli vagy nem pénzbeli juttatás.

A nemzeti felsőoktatási törvény alapján a hallgatók részére a gyakorlati képzés idejére, vagy duális képzésnél az elméleti és gyakorlati képzés idejére fizetett juttatásra a minimálbér összegéig nem kell adót fizetni.

Adómentes sportesemény, kulturális szolgáltatás belépő

Sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet is adhat adómentesen a kifizető a magánszemélynek, évente a minimálbér összegéig. Kulturális szolgáltatásra szóló belépőjegyre, bérletre adómentesen szintén a minimálbér összegét költheti egy év alatt a munkavállaló a munkáltató által megszabott cafeteriakeretből.