Az adóváltozás. ami az időszaki elszámolású ügyletekkel kapcsolatos július 1-én lépett volna élete, mely szerint a teljesítés időpontja a fizetési határidő helyett az elszámolási időszak utolsó napja lett volna. Magát a változtatást nem, de az életbe léptetés időpontját módosították, így ez csak jövő év januárja után állítja új kihívások elé a gazdasági élet szereplőit. Egyéb adózási témákban is születtek új szabályok, a cikkben a lényegesebbeket tekintjük át.

Időszaki elszámolású ügyletek

A június 23-i ülésnapon fogadta el az Országgyűlés az időszaki elszámolású ügyletekkel kapcsolatos adóváltozást, pontosabban ennek a szabálynak fél évvel későbbi életbe léptetését. Az új szabályok szerint az első időszak, amelyre alkalmazni kell az adóváltozást:

  • az elszámolási időszak kezdő napja 2015. január 1. utánra esik ÉS
  • a fizetési esedékesség 2015. január 1. utánra esik.

Egy korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, hogy ez az adóváltozás extra finanszírozási igényt jelent az érvénybe lépést követő hónapban: http://www.eu-tax.hu/afa-valtozas-juliustol/. Természetesen a dupla áfa-fizetéstől nem menekülnek a cégek, csak az adóváltozás csúszása miatt későbbre tolódik a kritikus időszak.

Adóváltozás – fejlesztési adókedvezmény változások

Az uniós támogatási szabályoknak való megfelelés miatt kellett változtatni a fejlesztési adókedvezményre vonatkozó szabályokon. A vállalkozás a bejelentése illetve kérelme alapján kaphat fejlesztési adókedvezményt, de ezt a kérelmet mindenképp a beruházás kezdete előtt kell benyújtani, különben elveszti a jogosultságot. Az adóváltozással a kkv-k nyernek a legtöbbet, annak ellenére, hogy adótanácsadó tapasztalatunkból azt látjuk, hogy nem lesz egyszerűbb dolguk ezután sem, ha adókedvezményhez szeretnének jutni. Nem változott az, hogy legalább 500 milliós beruházást kell végrehajtaniuk, de kevesebb feltételt kell teljesíteniük:

  • a korábbi 20 fő helyett, csak 10-zel kell növelni a létszámot a kisvállalkozásoknak, valamint a bérköltséget a minimálbér éves összegének ötvenszerese helyett csak huszonötszörösére kell emelniük
  • a korábbi 50 fő helyett csak 25-tel kell növelni a létszámot a középvállalkozásoknak, és a korábbi százszoros helyett elegendő, ha ötvenszeresre emelik a bérköltséget

az adókedvezmény igénybevételéhez.

Termékdíj változások

Az adóváltozások mellett fontos megemlíteni, hogy a 2013. év végén elfogadott termékdíjra vonatkozó módosítások utolsó szakasza július 1-én lépett életbe.  Bevezették az ipari- és a kereskedelmi termékdíj-raktárt, amely rugalmas alternatívát kínál az átvállalási rendszerben és forgótőkét is biztosít az adóalanyoknak. Az adóhatóságtól kell engedélyt kérni a termékdíj-raktárak létesítéséhez.

A termékdíj-raktárak előnye, hogy az egyébként termékdíj köteles terméknél a raktáron belül nem keletkezik termékdíj fizetési kötelezettség, értékesítés esetén, csak ha a terméket belföldre kitárolják onnan. Az ipari termékdíj raktárban a termékdíjas termék előállítása, feldolgozása, készletezése történik. A beszerzett termékdíjas alapanyagok után nem kell a termékdíj visszaigénylésével bajlódni, azaz egyszerűbb, könnyebben működtethető rendszer hozható létre.

A kereskedelmi raktárban nem kell megfizetni a termékdíjat a betárolt termékek után.

Az átvállalási szerződés engedélyezési rendszere is módosult júliustól az adóváltozások keretében, de csak az új kérelmek esetében. Az átvállalás lényege, hogy az eredeti termékdíj kötelezett helyett egy másik fél –az átvállaló fél- vállalja a kötelezettséget.