Január 1-től csökkent az áfamérték a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnál, 18%-ról 5%-ra. A cikkben bemutatjuk, hogyan különíthető el a bérbeadás a szálláshely-szolgáltatástól és szót ejtünk az áfamérték csökkenésének átmeneti szabályairól is.

Szálláshely-szolgáltatás vagy bérbeadás?

Az áfa adózás szempontjából kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásként nem a TESZOR besorolást kell alapul venni, hanem a szolgáltatás jellegadó tartalmát. Amikor az adóalany idegenforgalmi körben szállást biztosít a vendégeknek, – alapvetően turisztikai jellegű szolgáltatásról van szó, – kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásról beszélünk.

A szálláshely-szolgáltatás és a bérbeadás az áfa adózás különbözősége miatt mindenképp elkülönítendő. Bérbeadásnál a lakást hosszabb távra adják használatba. Szálláshely-szolgáltatásnál a magánszemély egy átmeneti időre engedi át az ingatlant, és megjelenhet a szolgáltatás jelleg is: takarítás, reggeli formájában. Itt inkább az üzletszerűség dominál.

Egyéb szálláshely

Egyéb szálláshelynek a szálláshely-szolgáltatásként hasznosított épület vagy annak egy része minősül, ahol maximum 8 szoba van, illetve maximum 16 ágy. Nem tartozik ide az egyébként panziónak, szállodának, kempingnek, üdülőháznak, közösségi szálláshelynek minősített szállás.

Az SZJA-trv. a szálláshely-szolgáltatók közül kiemeli a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyeket. Ez a kör egyéb szálláshely-szolgáltatás formájában szálláshelyet ad, ugyanazon személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra.

A 90 nap az SZJA adózásban releváns, de a forgalmi adózásban nem. Ha egy szobát kivesz valaki hosszabb időre (amely hosszabb, mint 90 nap), és jár a szobához takarítás, esetleg reggel is, akkor szálláshely-szolgáltatásról beszélünk, és nem ingatlan bérbeadásról.

Átmeneti rendelkezések az áfamérték csökkenésére

Az áfa trv. alapján az 5% áfamérték azon ügyleteknél alkalmazandó először, amely ügyleteknél a teljesítés vagy a fizetendő adó megállapításának időpontja 2019. december 31. utáni időpontra esik.

Áfamérték az előlegeknél

Az előlegek kezelése kapcsán egy NAV-tájékoztatóban találunk iránymutatást: ha január 1-t megelőzően történik az előleg fizetése, akkor az előleg vonatkozásában a 2019. év végéig hatályos adómértéket kell figyelembe venni. Ha az előleg kézhezvétele 2020-ban történik, akkor az 5%-os áfamérték alkalmazandó. A végszámlát tehát lehet, hogy meg kell bontani, és az előlegre 18%-ot, míg a többi összegre 5% áfamértéket alkalmazni.

Áthúzódó ügyletek

Áthúzódó ügyleteknél nem kell megbontani a szolgáltatást, ha a vendég december 28-tól január 5-ig rendeli meg a szálláshely-szolgáltatást, akkor a teljes időszakra 5%-os áfamértékkel kell számlázni a részére.

Áfamérték az utalványoknál

Utalványok használatakor adófizetési kötelezettség a beváltáskor keletkezik, amikor a szolgáltatás ténylegesen teljesül. Ha a 2019-es évben beszerzett utalványt 2020-ban értékesíti egy adóalany, akkor azt 5%-os áfamérték használatával teheti meg, függetlenül attól, hogy az utalvány beszerzése még 18%-os kulccsal történt.