Az átalányadózás feltételeinek változása miatt 2022. évtől az ezen adózási típust választó egyéni vállalkozók kedvezőbben adózhatnak.

A kiegészítő tevékenységet választó adózók is az általános költséghányadot választhatják, nem kell alacsonyabb költséghányaddal számolniuk. Az általános költséghányad 40%. Akár 80% költséghányad is választható, ha az adóév nagy részében a következő tevékenységek valamelyikét folytatja a vállalkozó:

·        mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, bányászati és feldolgozóipari termék-előállítási, építőipari kivitelezés

·        mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás

·        vadgazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatás, halászati és halgazdálkodási szolgáltatás

·        erdészeti szolgáltatás és zöldterület-kezelés

·        feldolgozóipari szolgáltatás, kivétel a bérmunkában végzett szolgáltatás és az egyéb sokszorosítás

·        építőipari szolgáltatás

·        ipari gép, berendezés, eszköz javítás

·        gépjárműjavítás

·        személyi, háztartási cikk javítás

·        épületgépészeti berendezések javítása

·        számítógép, kommunikációs eszköz javítás

·        taxis személyszállítás

·        személygépjármű kölcsönzése vezetővel együtt

·        egyéb, máshová nem sorolt szárazföldi személyszállítás

·        közúti áruszállítás

·        fényképészet

·        textil, szőrme mosása, tisztítása

·        fodrászat, szépségápolás

·        hobbiállat-gondozás

·        kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján folytatott vendéglátó tevékenység

Kiskereskedelmi tevékenység

Az adóév egészében csak a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozók ennél is magasabb, 90%-os költséghányadot alkalmazhatnak. Ha az egyéni vállalkozó más tevékenységet is folytat mellette, akkor viszont az alacsonyabb költséghányadot kell választania.

Az átalányadózás bevételi határa

A 2021-ben érvényes 15 millió forintos bevételi határ helyett 2022-től az éves minimálbér alapján kerül meghatározásra a bevételi határ összege. Jövő évben az éves minimálbér tízszerese lesz a bevételi határ, ami a jelenlegi minimálbér alapján 20,088 millió forint lenne.

Az SZJA-trv. a kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozóknál az éves minimálbér 50-szeresét határozza meg bevételi értékhatárként, a most érvényes 100 millió forintos érték helyett.

Az éves minimálbér összege mentesített jövedelemrész lesz

Az éves minimálbér felénél kisebb jövedelmet mentesítik a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól. Az adóelőleget is csak az adóköteles rész után kell megfizetni.

Néhány példa az átalányadózás szerinti szja-fizetésre

Például az informatikus vállalkozó éves bevétele 22 millió forint. A 40% általános költséghányad alkalmazandó 2022-ben, a jövedelme így 13.200. 000 forint. Ebből az összegből az éves minimálbér fele nagyságú összeg adómentes, azaz 1.004.400 forint. Az adóköteles jövedelem így 12.195.600 forint. Ezután 15% SZJA-t kell fizetni, ami 1.829.340 forint.

Az átalányadózás alapján adózó fodrász évi bevétele 4.900.000 forint, ő a 80%-os költséghányadot alkalmazhatja majd. A jövedelme így 980.000 forint. Az éves minimálbér fele adómentes, ez 1.004.400 forint, így adóköteles jövedelme nem lesz, és adókötelezettsége sem.