Nem kell szja-bevallást beadnia a magánszemélyeknek azokról a jövedelmekről, amelyek egyszerűsített foglalkoztatásból származnak, és nem haladják meg a minimálbért. Összegyűjtöttük az egyszerűsített munkaviszony előnyeit, hátrányait, a fontosabb tudnivalókat.

Fontos tudni, hogy amennyiben meghaladja a minimálbért az egyszerűsített foglalkoztatásból kapott összeg, akkor is csak a felette lévő összeget kell bevallani. A dolgozó számára problémát jelenthet, hogy az  ilyen módon foglalkoztatott nem minősül biztosítottnak, csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi ellátásra, álláskeresési ellátásra lesz jogosult.

Nem mindenki élhet a lehetőséggel

Kinek nem járható út az egyszerűsített foglalkoztatás? Azon vállalkozásoknak, akiknek 300 ezer forintnál több adótartozásuk van, nincs lehetőségük a tartozás rendezéséig ilyen formában alkalmazni munkavállalót. Európai Unión kívülről érkező állampolgár csak mezőgazdasági idénymunkára foglalkoztató ily módon.

Közterhek egyszerűsített foglalkoztatásnál

Milyen közterheket kell fizetni a munkáltatónak? a közteher jövedelemtől független, foglalkoztatási naponként és formánként változik: a legtöbbet filmipari statisztáknál kell fizetni, napi 3000 forintot, alkalmi munka esetén 1000 forintot, turisztikai  és mezőgazdasági idénymunkánál 500 forintot. A közterheket a követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

Szerződés

Hogyan köthető szerződés egyszerűsített foglalkoztatásra? a szóbeli megállapodás is elfogadott, de az adóhatóság honlapján található mintaszerződés is alkalmazható. A vállalkozónak az ügyfélkapun keresztül kell bejelentenie előzőleg a szerződéskötést. Azok a vállalkozók, akik előzőleg regisztráltak, megtehetik a bejelentést telefonon is a NAV-hoz.

Visszamondás

Mi történik, ha a bejelentés után, a munkavállaló nem jelenik munkavégzésre a kezdés megbeszélt időpontjában? Reggel 8 óráig módosítani vagy törölni lehet a foglalkoztatás tényét. Természetesen előfordulhat, hogy ez a határidő nem tartható, mert például a foglalkoztatottnak 8 óra után kellett volna megjelennie vagy később derül ki, hogy nem tud ott lenni, ilyenkor arra a napra be kell fizetni a foglalkoztatónak az adott napi közterheket.

Tippünk: A bejelentést telefonon meg lehet tenni az adott napon is, munkakezdés előtt, és két órán belül lehet módosítani vagy törölni. Bizonyos esetekben ez könnyen járható út, azonban hajnali munkakezdésnél nem megoldás ez sem.