Repülővel történő külföldi kiküldetésnél gyakran kerül sor cégautó bérlésére. A külföldön üzleti célra bérelt autó után, amennyiben költséget kíván rá elszámolni a cég, cégautóadót kell fizetnie a vállalkozásnak.

Személygépkocsival kapcsolatos kiadások SZJA-vonzata

Az autó beszerzésével, üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos kiadások és az államháztartás számára történő kötelező befizetések SZJA-fizetési kötelezettség nélkül számolhatók el költségként, ráfordításként.

A kifizető vagy egyéb szervezet által biztosított személygépkocsi magáncélú használata mentes az SZJA-fizetési kötelezettség alól. A mentesség nem függ attól, hogy magáncélra használják-e az autót. A cégnek még akkor sem kell tao-kötelezettséggel számolni, ha a munkavállaló, vagy tisztségviselő családtagja használja az autót, magáncélra. A költségelszámolás „ára”, hogy cégautóadót kell fizetni a személygépkocsi után.

Cégautó bérlés külföldi kiküldetésen

Egy külföldi kiküldetés alkalmával üzleti célból használt autó költségeinek elszámolásakor a cégnek cégautóadót kell fizetnie. Ha nem kapott olyan dokumentumot a kiküldött magánszemély, amin az autó teljesítménye, környezetvédelmi besorolása látható lenne, akkor nehéz az adókötelezettség megállapítása. Viszont így a NAV sem tudja vitatni, ha a legkisebb adótétel alapján állapítja meg a társaság az adót.

Cégautó adójának kiszámítása

A cégautó adójának számításához szükség van az adókötelezettség keletkezési időpontjának megállapítására is. A külföldön bérelt autó magyar hatósági nyilvántartásban nem szerepel. Ilyenkor az adókötelezettség annak a hónapnak az 1. napján kezdődik, amely hónapot megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el. Ha egy munkavállaló áprilisi külföldi utazásához májusban adja le a költségelszámolást, és azt a cég májusban számolja el, akkor cégautó adó kötelezettség júniusban keletkezik. A negyedéves bevallás miatt július 20-án kell bevallani és megfizetni az adót. Az adókötelezettség azon hónap utolsó napján szűnik meg, amely hónapban a személygépkocsit használó nyilatkozik arról, hogy már nem kíván költséget elszámolni az autóra.

Hogyan kerülhető ki a cégautóadó külföldön bérelt autónál?

Ha egy vállalattól rendszeresen több dolgozó, havonta több alkalommal is utazik külföldre, ahol autó bérelnek, akkor akár tetemes összegű cégautóadó-fizetési kötelezettség is összegyűlhet. Lehet, hogy praktikusabb, ha nem számol el költséget a cég a külföldön bérelt autó után. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ha a bérleti díjat és a tankolást, parkolást jövedelemként számfejtve fizeti ki a cég az alkalmazottnak, akkor lehet, hogy még magasabb adókötelezettsége keletkezik, mint a cégautóadóval.

Ha talál a vállalkozás olyan autóbérléssel foglalkozó magyar céget, aki külföldön ad bérbe autót, és a bérleti szerződés alapján megfizeti a cégautóadót, csökkentheti a költségeit.

A másik megoldás, hogy elektromos autót bérelnek a munkavállalók, mert ezek egyelőre mentesek a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól.

A hibrid autók előnyeiről itt is olvashat.