A szakmák túlnyomó többségében már napi munkaeszköz lett a számítógép, ezért szinte minden vállalkozásnál felmerül a dolgozói szemüvegtérítés kérdése.

Szemüveg és látásvizsgálat

Ha a dolgozó által egyébként használt szemüveg vagy kontaktlencse nem felel meg a képernyő előtti munkavégzéshez, vagy egy szemészeti szakvizsgálat megállapítása szerint indokolt, akkor a munkáltató biztosít a dolgozó részére egy, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges, éleslátást biztosító szemüveget. A megtérített szemüveg csak a minimálisan szükséges szemüveg lehet. Nemcsak a szemüveg, hanem a kapcsolódó látásvizsgálat költségei is megtérítésre kerülhetnek.

Kik minősülnek képernyő előtt dolgozóknak?

A szabályozás szerint, aki a napi munkaidejéből legalább 4 órát rendszeresen képernyős eszköz előtt dolgozik, az részesülhet dolgozói szemüvegtérítésben.

Sokan a teljes munkanapjukat egy számítógép előtt töltik, míg máskor -bár sok a képernyős órák száma, -nehéz lehet kiszámolni, hogy mennyi is ez az idő. Ha nem egyértelmű a munkáltató számára a helyzet, akkor érdemes az 50/1999. EüM. rendeletet tanulmányozni, amely szerint a 4 órát munkanaponként kell értelmezni, és nem egy hosszabb időkeret átlagában.

Ha a munkavállaló 4 óránál rövidebb részmunkaidőben dolgozik, akkor hiába ül végig a monitor előtt, rá nem vonatkozik a dolgozói szemüvegtérítés lehetősége. Egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén azonban – ha legalább 4 órát dolgoznak a munkavállalók 1-1 munkanapon – már szóba jöhet a lehetőség.

A képernyőn nem kell feltétlenül dolgozni, a képernyő figyelése is elegendő a dolgozó szemüvegtérítés lehetőségéhez.

A kivételek

Nem számít képernyős munkavégzésnek, és ezért kimarad a dolgozói szemüvegtérítés alól, aki

  • járművet/munkagépet vezet, vagy azok kezelőfülkéjében dolgozik
  • szállítóeszközön lévő számítógépes eszközt kezel
  • közhasználatra szánt számítógépes rendszeren dolgozik
  • olyan hordozható rendszeren dolgozik, amelyeket a munkahelyen nem tartósan használnak
  • számológépet, pénztárgépet kezel
  • hagyományos típusú elektromos, elektronikus írógépen dolgozik

A szemüveg

A dolgozói szemüvegtérítés esetében a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget szemészeti szakvizsgálatnak kell előírnia. Ide tartozik a lencse és a lencse rendeltetésszerű használatához szükséges keret is. A dolgozó által egyébként is használt keret és lencse, amelyeket a képernyős munkavégzéstől függetlenül is viselne, nem lehet a dolgozói szemüvegtérítés tárgya.

Szemvizsgálat

A vállalkozásnak kötelessége az üzemorvosnál kezdeményezni a dolgozó szem- és látásvizsgálatát, ha képernyős munkakörben kezd dolgozni az alkalmazott. Amennyiben megvolt az első vizsgálat, akkor azt kétévente ismételni kell. A dolgozónak pedig kötelessége az időszakos alkalmi vizsgálatokon kívül szemvizsgálaton és látásvizsgálaton is megjelenni. Az üzemorvos kérhet szemészeti szakvizsgálatot is.

A dolgozói szemüvegtérítés kifizetése

A dolgozói szemüvegtérítés történhet úgy is, hogy a dolgozó vásárolja meg a szemüveget, és a munkáltató nevére kért számla alapján részben vagy egészben megtérítik azt számára. Mivel a vállalkozásnak csak a minimálisan előírt szemüveg megtérítése a feladata, ezért általában a kollektív szerződés vagy egy belső utasítás tartalmazhatja azt az összeghatárt, amíg vállalja a költségeket a munkáltató. Ez sokszor nem elegendő a munkavállaló ízlésének megfelelő keret megvásárlásához…

A szabályosan kifizetett dolgozói szemüvegtérítés az adózás szempontjából adómentes természetbeni juttatásnak minősül.