A környezetkímélő személygépkocsik után nem kell cégautóadót fizetni, így egy egyéni vállalkozó számára is jobban megérheti a választása. Az üzleti használat miatti költségelszámolás esetén sem kell megfizetnie a cégautóadót.

Mi számít környezetkímélő gépkocsinak?

Többek között ilyen a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid), amely gyári kialakítás szerint rendelkezik csatlakozóval és áramátalakítóval, és lehetővé teszi a külső energiaforrásból történő feltöltést, valamint hatótávolsága elektromos üzemben legalább 25 km. A növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik is ide tartoznak.

Nincs cégautóadó

A környezetkímélő gépkocsinál útnyilvántartás alapján alkalmazható az szja – trv. 11. sz. mellékletének a járművek költségeire vonatkozó előírásai, amellett, hogy cégautóadót nem kell fizetnie az egyéni vállalkozónak.

Üzemanyag elszámolás

Az üzemanyag fogyasztás költsége figyelembe vehető az üzemanyag-fogyasztási norma és a NAV üzemanyagára alapján vagy igazolt üzemanyag-számla alapján. A NAV üzemanyagára nem alkalmazható, ha az egyéni vállalkozó az áfa-trv. szabályai szerint a benzin áfáját levonásba helyezi. Ha számla alapján veszi figyelembe az üzemanyag-mennyiséget, akkor az nem lehet több, mint az útnyilvántartás szerinti üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számolt mennyiség.

Az, hogy melyik módszert választja az egyéni vállalkozó, a saját egyéni döntése. A választás azonban negyedévre szól, az adott negyedév első napján választott módszert kell alkalmaznia a negyedév végéig.

Fenntartási költségek

Fenntartás, javítás és felújítás költségei számla alapján vehető figyelembe, az útnyilvántartás szerinti üzleti utak arányában. Ebbe a csoportba tartozik a biztosítási díj, az illeték, a hatósági díj is, de a motorolaj vagy a mosatás is.

Ha saját tulajdonú az autó, akkor az üzemeltetési ktg-ek számlás elszámolása helyett 15Ft/km általános személygépkocsi normaköltség is választható. Ilyenkor az üzemanyagköltségen kívül minden más üzemeltetési kiadás elszámoltnak tekinthető, vagyis nincs lehetőség további számlával költséget elszámolni.

Kapcsolódó egyéb kiadások

Vannak olyan költségek, amelyek elszámolhatóak a 15Ft-on felül is, az üzleti utak arányában, ezek az ún. kapcsolódó egyéb kiadások. Ide tartozik a parkolási díj, a garázs díja és az útdíj is. Az úthasználat díjának elszámolásakor figyelembe kell venni az úthasználati jogosultság időszaka alatt a díjköteles szakaszokon történt üzleti célú futásteljesítményt.

Értékcsökkenés

Értékcsökkenés elszámolható a gépkocsi üzembe helyezés évében az éves bevétel 1%-áig, de maximum a beszerzési ár 10%-áig számolható el átalányban, ebben az esetben a fenntartási, javítási és karbantartási ktg.-k esetében csak a tételes elszámolást lehet alkalmazni.

Átalányban maximum havi 500 km

Útnyilvántartás hiányában saját tulajdonú személygépkocsi használat alatt átalányban maximum 500 km út számolható el havonta. Ha ezt az elszámolási módot választja az egyéni vállalkozó, akkor üzemeltetési költségként csakis a 15Ft-os normaköltség számolható el. Az elszámolás módszere csak teljes évre választható.