Egyre inkább általánossá válik az euró elfogadása a magyarországi kereskedelmi egységekben, vendéglátóhelyeken is.

Mi a helyes eljárás ilyenkor? Hogyan kell a pénztárgépet kezelni, euróban kell beütni az összeget vagy át kell számítani a kifüggesztett árfolyam szerint és forintban kerül be a gépbe? Az árakat fel kell – e tüntetni euróban, vagy elegendő kiírni az aktuális váltási árfolyamot? Ha vissza kell adni az eurós bankjegyből, akkor azt euróban kell, vagy lehet forintban is?

Euró elfogadása és a váltási árfolyam

A cégek a könyvelés során az áfatörvény és a számviteli trv. szabályozása alapján többnyire az MNB árfolyamot használják. A boltokban, vendéglátó helyeken kifüggesztett árfolyam többnyire eltér ettől, ez természetesen nem probléma.

Pénztárgép és nyugta

Két esetet kell megkülönböztetnünk az eurós fizetésnél. Az első esetnél az árakat csak forintban teszik ki, és kifüggesztik a váltási árfolyamot az üzlethelyiségben. A másik esetnél az árakat forintban és euróban is feltüntetik a termékeken.

Ha az árak csak forintban vannak feltüntetve, azonban elfogadják az eurót is, akkor nem kell a pénztárgépnek kezelnie azt. A vevő forintban megadott összeget fizet ki euróval, a pénztárgépbe a forintos értéket üti be, a nyugtán szintén a forintos érték jelenik meg. Árbevételként, áfaalapként a forintos összeg jelenik meg a könyvelésben.

Ebben az esetben tulajdonképpen a kereskedő megveszi az eurót forintért a vevőtől, mégpedig a kifüggesztett árfolyamon.

A valutapénztárba az üzletben kitett árfolyamon kerül be az euró, a számviteli trv. 60. paragrafusa alapján.

Visszaadni lehet forintban és euróban is. Ha forintban adnak vissza, akkor a kiírt árfolyammal szorzott forintérték és a termék forintban kiírt ára közti összeget kell a vevő részére visszaadni. Annak sincs akadálya, hogy euróban adjon vissza a kereskedő, ebben az esetben a visszaadott összeget a számviteli politikában meghatározott árfolyamon kell kivezetni az összeget (pl. FIFO v. LIFO).

A pénztárgépben az eurós fizetéseket javasolt elkülöníteni.

Ha euróban is feltüntetésre kerülnek az árak

Amikor az árakat euróban is kiírják az egyes termékekre, akkor olyan pénztárgépet kell üzemeltetni, amely képes arra, hogy az árakat euróban tüntesse fel a nyugtán. A könyvelésben, valamint a nyugtán a hitelintézeti vagy MNB árfolyamon kell átszámítani a forintértéket. Erre a pénztárgépnek alkalmasnak kell lennie.

Az euró elfogadása nem pénzváltási tevékenység

A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. trv. alapján  nem számít pénzváltási tevékenységnek az áruval vagy szolgáltatással kapcsolatos ügyleteknél a fizetések teljesítése.