A bérszámfejtési tapasztalatunk azt mutatja, hogy sok vállalkozás a munkaerő-toborzási folyamat során egyáltalán nem érdeklődik a jelöltek START-kártya lehetőségeiről, és ha maga a pályázó nem ajánlja figyelmükbe a lehetőséget, nincs is információjuk róla.

2006 óta léteznek START-kártya kedvezmények, az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezdeményezése nyomán. A foglalkoztatás bővülését kívánták ösztönözni a kártyával elérhető járulékkedvezmények révén. A fiatalok munkahelyhez jutását volt hivatott segíteni a program, majd 2007-ben elindult a START Plusz és a START Extra is, amelyekkel szintén a munkaerő-piacon hátrányos helyzetben lévőket, kismamákat, 50 év felettieket, alacsony iskolai végzettségűeket és tartósan munka nélkül lévőket kívántak támogatni.

START-kártyák kínálta kedvezmények

Szegedi könyvelőirodánk összegyűjtötte, hogy 2012-ben milyen START programok érhetőek el ügyfeleink számára. Álláskeresők 2012-ben már START Extra és Plusz kártyát nem igényelhetnek, de a korábban kapott kártyák még használhatóak 2013. december 31-ig. A pályakezdőket segítő START kártya ebben az évben is kiváltható, illetve januárban bevezették a nem pályakezdőknek szóló START Bónusz kártyát is. A START kártyát akkor válthatják ki pályakezdők, ha korábban nem végeztek munkát semmilyen formában, és még nem töltötték be a 25. életévüket, illetve felsőfokú végzettség esetén a 30. évet. A START Bónusz kártyával a gyedről, gyesről visszatérőknek, illetve a legalább 3 hónapja munka nélkül lévőknek újbóli elhelyezkedését könnyítik meg. A kártyát a leendő munkavállalónak kell igényelnie a NAV-nál. Szegedi könyvelőirodánk fontos figyelmeztetése: az igénylés benyújtási időpontjának meg kell előznie a munkába állás napját, tehát munkaviszonyban még nem állhat ekkor az igénylő.

A munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkaadó a szociális hozzájárulási adóból kaphat kedvezményt mindegyik esetben. A kedvezmények különböző mértékűek az egyes START formáknál, eltérő a kedvezményezett bérösszeg mértéke és más a támogatott időszak hossza. Az Eu-Tax Consulting irodájában pontos tájékoztatást nyújtunk ügyfeleinknek az elérhető támogatásokról.