Tavaly január elsején megszüntették az adójóváírást, így azok a kismamák, akik terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás) vagy gyermekgondozási díjban (gyed) részesültek, rosszabb helyzetbe kerültek. Azok kaptak kevesebbet így, akiknek bruttó jövedelme a 202 ezer forintot nem érte el. A kormány jövedelempótlékkal kompenzálta ezt a kieső összeget 2012-től. A jövedelempótlékot 2013-ban is lehet igényelni, a folyósítás feladata azonban átkerült a kifizetőhelyekhez. A fontosabb tudnivalókról készítettünk egy összefoglalót.

A jövedelempótlékra jogosult igénylőnek egy nyilatkozatot kell benyújtania a kifizetőhelyen, ahol intézik a jövedelempótlék megállapítását és továbbfolyósítását. Az igénylő nyilatkozata tartalmazza, hogy részesül-e az igénylő 2013-ban családi kedvezményben és hány kedvezményezett eltartott után érvényesít családi kedvezményt. Ha új igénylőről van szó, akkor az előzőek mellett a 2011-es adójóváírás igénybevételének tényéről is nyilatkozni kell. A nyilatkozat innen letölthető word dokumentum formában:

OEP nyomtatványok

2013-ban érvényes jövedelempótlék folyósításának szabályai

A jövedelempótlék összegének kiszámításához a 2011. év decemberi egy naptári napra jutó gyed összegét kell figyelembe venni. Ha a jogosultság nem áll fenn teljes hónapban, akkor a kiszámolt havi összeg 1/30 részét kell felszorozni a jogosultság naptári napjaival.

Ha az igénylő családi kedvezménye 206 250 forint (három vagy több eltartott) vagy annál magasabb összeg, és ezt a kedvezményt minimum egy eltartott után érvényesíti, vagy nem vett igénybe 2011-ben adójóváírást, akkor nem jogosult a jövedelempótlékra.

A jövedelempótlék megállapítása

A jövedelempótlékot a kifizetőhely 2013. január 1-től állapítja meg, függetlenül attól, hogy mikor nyújtották be a nyilatkozatot.

Jogosultak köre

A jogszabály nem változtatott azon, hogy ki jogosult a jövedelempótlékra. Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy csak akkor jogosult a jövedelempótlékra a kismama, ha már 2011. december 1-én is részesült gyedben, ha akár csak egy nappal későbbtől, azaz 2012. január 1-től jogosult a gyedre, akkor 2013-ban részére nem folyósítható a jövedelempótlék. Ha a jogosult 2011. decemberében gyed-ben részesült, de 2012. decemberben nem részesült jövedelempótlékban, akkor 2013-ban új igénynek minősítik kérelmét a 2013 évi jövedelempótlékra, és így a pótlékot a kérelem és a nyilatkozat benyújtását követő hónaptól kaphatja csak.

Technikai kérdések

A kifizetése együtt történik a pénzbeli ellátások kifizetésével.

Érdemes figyelni arra, hogy ne legyen ellentmondás a családi kedvezmény igénybevételéről szóló nyilatkozat és a jövedelempótlék igénylésére vonatkozó nyilatkozat között, ugyanis ilyenkor hiánypótlási eljárásra kerül sor, és ennek lefolytatása befejezéséig a jövedelempótlék folyósítása nem lehetséges.