A dolgozónak adott juttatás és a valós üzleti utazás közti különbséget ott kell keresni, hogy az utazás vajon a magánszemély saját ill. családi szükségleteinek kielégítését célozza-e, vagy valós üzleti cél áll mögötte.

Mi az üzleti utazás fogalma?

Az üzleti utazás a vállalkozás tevékenységével összefüggő olyan utazás, ahol a kapcsolódó dokumentumok és a körülmények alátámasztják, hogy az utazás nem látszólagos, valóban az üzleti cél miatt jött létre.

Milyen dokumentumok támaszthatják alá az üzleti célt?

  • feljegyzések
  • levelezések
  • árajánlatok stb.

Adózási eltérések a juttatás és az üzleti út között

Az üzleti utazás és a juttatás elhatárolása azért is fontos, mert egyes kiadások adómentesek lehetnek vagy épp adóvonzattal járnak, illetve meg kell azt is vizsgálni, hogy az adott szituációban kinek kell adót fizetnie. A könyvelő minden egyes bizonylaton, számlán megnézi, hogy az milyen mértékben

  • valósított meg munkavégzést vagy
  • tartalmazott szórakoztató programot.

A külföldi nyelvtanulás sem juttatás

Az üzleti célú utazás nemcsak tárgyalás lehet, hanem például a cég által támogatott külföldi nyelvtanulás is. Ebben az esetben a repülőjegy költségtérítése nem lesz adóköteles bevétel a dolgozónak, hisz az utazás célja a nyelvtanulás. Még abban az esetben sem kell adóznia, ha nem repül vissza azonnal a tanfolyam végén, csak néhány nappal később (amennyiben ez nem generál jelentős pluszkiadást – érdemes eltenni a repülőjegy ajánlatokat).

Szállás adózása

A szállás megtérítése sem jelent adófizetési kötelezettséget, csak ha az indokoltnál tovább marad a dolgozó. Ebben az esetben a magáncélú tartózkodásra jutó rész a dolgozó munkaviszonyból származó jövedelmeként adózna főszabályként. Azonban az SZJA-trv. alapján az üzleti utazáshoz kapcsolódó más szolgáltatások adózása egyes meghatározott juttatásként történik, így az ilyen szállásdíj összegének 1,18-szorosa után 15% SZJA és 17,5% szocho fizetendő.

Amennyiben a dolgozó teljesítményének elismeréseként kap utazási szállásköltség térítést, akkor a főszabály lép életbe, azaz munkaviszonyból származó jövedelemként adózik a juttatás.

Helyi közlekedés

Ha a helyszínen a helyi közlekedés igénybevételéhez vásárolt közlekedési jegyek az iskola és a szállás között kerülnek felhasználásra, akkor azok adómentesen elszámolhatóak, egyéb esetben egyes meghatározott juttatást jelentenek.

A nyelviskola díja sem juttatás

A nyelviskolai költség nem lesz adóalap, ha igénybevétele a tevékenység ellátásának egyik feltétele. Természetesen a megszerzett ismeretet a dolgozó a magánéletben is hasznosíthatja, de a jogszabály emiatt nem keletkeztet a munkavállalónál bevételt.

Étkezés és szabadidő eltöltése

Az étkezés egyes meghatározott juttatás lesz, amennyiben a munkáltató nevére szóló számlát visz a dolgozó. A juttatás korlátjaként a munkáltató felállíthat belső szabályzatot, vagy megállapíthat egyedileg egy elszámolható összeget.

A szabadidős szórakozás, például a múzeumlátogatások díja kulturális szolgáltatásra fordított összeg, amelynek adómentességéről az SZJA-trv. nyilatkozik. Akár külföldi is lehet a belépőjegy, ugyanis az Unión belüli diszkriminációt tiltó törvény alapján nem jelölhetőek ki csak a magyar intézmények.

Az adómentesség évente maximum a minimálbér mértékéig terjedhet, és figyelembe kell venni a cafeteria terhére igénybe vett összeget is.