Amennyiben egy kata adózó betéti társaság megszüntetésére úgy kerül sor, hogy a cég vagyona fedezetet nyújt a tartozásokra, akkor célszerű egyszerűsített végelszámolással megszüntetni azt.

Az egyszerűsített végelszámolásra 150 napja van a vállalkozásnak, a 150 napos időszak alatt le kell zárni a folyamatot.

Kata adózó Bt. tevékenységet lezáró beszámolója

A NAV részére a 20T201T nyomtatványt kell kitöltve beadni, amelyen közlésre kerül a végelszámolás megkezdése. A végelszámolás kezdő napját megelőző nappal tevékenységet lezáró beszámoló készítése kötelező. A beszámoló közzétételére nincs szükség.

Záró adóbevallások

A társasági adó záró bevallását 30 napon belül kell elkészíteni és beadni, V1 kóddal, a 2071-es bevalláson.

30 napon belül tevékenységet lezáró iparűzésiadó-bevallást is kell készíteni. Amennyiben áfafizetésre kötelezett betéti társaságról van szó, akkor soron kívül készítenie kell havi 08-as bevallást V1 kóddal, valamint 65-ös áfabevallást. A végelszámolás végső napjáig 08-as bevallást kell készíteni minden hónapban, V2 kóddal.

A végelszámolási időszak beszámolók szempontjából külön üzleti évként viselkedik. A végelszámolás záró dátumának meghatározása legalább 40 nap elteltével követheti a végelszámolás kezdő dátumát.

Miután elkészül a végelszámolási záróbeszámoló, újra be kell adni 2071-es bevallást a társasági adóról, V3 kóddal. Az áfáról be kell adni egy 08-as záró bevallást, V3 kóddal, és a végelszámolás végén iparűzésiadó-bevallás benyújtására is szükség van.

Záróbevallások beadása a kata adózó Bt. végelszámolásakor

A záróbevallásokat a végelszámolás utolsó napjától számított 60 napon belül kell elkészítenie és beadnia a kata adózó Bt-nek. Az egyszerűsített végelszámolásra rendelkezésre álló 150 napos időszakon belül kell megtörténnie a záróbevallások beadásának is.

Feltöltések a cégkapura

A Cégkapun fel kell tölteni a vagyonfelosztási javaslat, illetve a taggyűlési határozat hitelesen aláírt példányait. Mindkét esetben kötelező használni a magyarorszag.hu oldalon található sablon nyomtatványokat. A nyomtatványok a „cégek működtetése” menüpont alatt találhatóak. A feltöltést a kata adózó Bt.-nek a 150 napos időszakban kell végrehajtania.

Végelszámolás befejezése

A végelszámolás befejezését a 2T201T nyomtatványon be kell jelenteni az adóhatóságnak. A megszűnést követő 5 munkanapon belül a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara felé is jelenteni kell a cég megszűnését.