Nem ritka a magyarországi cégeknél, hogy külföldi munkavállaló foglalkoztatásával töltenek be egy munkakört, vagy külföldi magánszeméllyel kötnek megbízási szerződést. A Covid-19 világjárvány óta a homeoffice munkavégzés is gyakoribb, és akár a külföldi lakóhelyről is végezhető a munka, magyarországi foglalkoztatónál.

Az adózási kérdéseket a foglalkoztatónak érdemes tisztáznia, mert a magyar törvények alapvetően a munkáltatóra telepítik az adókötelezettségek teljesítését, így szinte minden adózási terhet levesznek a munkavállaló válláról.

Egy külföldi magánszemély foglalkoztatásakor meg kell vizsgálni az adókötelezettséget és a tb-kötelezettséget is.

Külföldi munkavállaló adóilletőség igazolása

A magánszemély illetőségét igazoló, adóhatóság által kiállított dokumentumot be kell szerezni, vagy az adóéven belül a magánszemély illetőségére vonatkozó nyilatkozatot. Az illetőségigazolás segítségével megállapítható, hogy melyik országgal kötött kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény előírásait kell alkalmazni, ha a magánszemély olyan országból érkezett, amellyel ilyen egyezmény megkötésre került.

Egyezmények a kettős adóztatás elkerülésére

A külföldi adóügyi illetőséget azért kell igazolni, mert ilyenkor a magánszemélyt csak korlátozott mértékű adókötelezettség terheli. A külföldi adóilletőség igazolására az adott ország adóhatósága által kiállított okirat angol nyelvű példányára van szükség, vagy egy magyar nyelvű szakfordításra, vagy ezek valamelyikéről készült másolatra. Ha kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény alkalmazhatóságát kell bizonyítani, szintén szükséges az igazolás. Az egyezmények ugyanis felülírják a magyarországi szabályokat.

Külföldi munkavállaló magyarországi adóztathatósága

Amennyiben adóztatható a jövedelem hazánkban, akkor a vállalkozásnak le kell vonnia az szja- előleget. Az azonosító jel beszerzése után ki kell tölteni a 08-as bevallást. Amennyiben nincs adóazonosító jele a magánszemélynek, akkor a kifizető megtagadhatja a kifizetést az adóköteles vagy adatszolgáltatási kötelezettséggel rendelkező jövedelem esetén. Megoldás lehet, hogy a kifizető vállalkozás kéri a magánszemély részére az adóazonosító jel megállapítását.

Tb-egyezmények

Ha létrejön egy magyar foglalkoztatási jogviszony, és a magánszemély olyan országból érkezett, amellyel tb-egyezmény köttetett, és a külföldi tb-hatóság igazolja, hogy a magánszemély külföldön biztosított, akkor a foglalkoztatónak külföldön keletkezik tb-kötelezettsége. Ennek következménye, hogy a magánszemély hazánkban nem lesz biztosított, amennyiben az egyezmény alapján nem lehetséges a párhuzamos biztosítás.

Ezzel szemben, ha nem tudja igazolni a magánszemély a külföldi biztosítását, vagy nem olyan országból érkezett, amellyel tb-egyezményünk van, akkor Magyarországon jön létre a biztosítási jogviszony. Ekkor a magánszemély részére tajszámot kell igényelni. Egy magyar biztosítási jogviszony esetén a vállalkozásnak fizetnie kell szochot és szakhot is.