Az elmúlt hét hétfőjén több adózási jogszabályt is érintő változásról döntött az országgyűlés. Van közte olyan intézkedés, amitől az áfacsalások, a feketegazdaság szűkülését várják, másiktól a gazdasági folyamatok átláthatóságát. Változtattak a távközlési adó mértékén, beállították a Robin Hood-adó kulcsát. Könyvelőirodánk összefoglalja néhány változtatás lényegét.

Akkor beszélünk salátatörvényről, ha az adott törvény több jogszabályban hoz változtatást, számos területhez kapcsolódik és komplex módon szabályoz, vagy több problémát érint. Más kérdés, hogy nem célszerű a salátával érzékeltetni a komplexitást, főleg, mert másodlagos jelentése a szónak összecsapottság, átgondolatlanság. Az elmúlt hét hétfőjén egy ilyen salátatörvényt fogadtak el, amely több ponton változtat az adórendszeren.

Érényes adómódosítások

Az ügyfeleinket leginkább érintő változás az áfa-analitika benyújtási kötelezettséghez kapcsolódik. Azért, hogy a nagy áfatartalmú számlák kibocsátóját és befogadóját is ismerhesse a NAV, a félmillió forintnál nagyobb összegű áfát tartalmazó számláknál a vevő adószámát is fel kell majd tüntetni. Kötelező lesz az áfaanalitika benyújtásakor megadni például a csoportos áfaszámot, és a számla sorszámát is.

A készpénzkifizetések korlátozására készpénz-limitet határoztak meg a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett vállalkozásoknál. A cél, hogy ezek a vállalkozások az egymás közötti pénzforgalmat zömmel átutalással teljesítsék. Az érintett cégek egy hónapban egy szerződés alapján legfeljebb ötmillió forintot fizethetnek ki készpénzben.

Döntöttek hétfőn kizárólag egyes szektorokat érintő adókról is. 2013. január 1-jével megszűnik a közforgalmú gyógyszertárakat és a lakossági gyógyszerellátást végző intézeti gyógyszertárakat terhelő szolidaritási díj. Az energiaellátók különadója megszűnik, jövedelemadójuk (korábban Robin Hood-adóként került a köztudatba) viszont 8%-ról 11%-ra nő, bár korábban már 16%-ról is szóltak a hírek. Az adót az áram- és gázszolgáltatók mellett jövőre már a víz- és csatornaszolgáltatóknak és a települési hulladékkezelőknek is fizetniük kell. A távközlési adó ezévi maximumát cégek esetében 1400 Ft-ban, magánszemélyek esetében 400 Ft-ban határozták meg. A szolgáltatók lobbijának eredményeként az adófizetés időpontja a tárgyhónapról az azt követő hónapra módosult, hogy az adófizetési kötelezettségüket a már befolyt díjakból tudják teljesíteni. Módosult a pénzügyi szervezetek különadójának szabályozása is, a bankok például az összes, végtörlesztés miatti veszteségüket figyelembe vehetik a különadójuk alapjából levonható összeg meghatározásakor.

Már az idén júliustól csökkentik a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeinek áfakulcsát, 27%-ról 18%-ra.