Összegyűjtöttük ügyfeleink részére az 2013-as év legfontosabb adózási változásait.  Az anyagban adónemenként csoportosítva találják a lényeges tudnivalókat, letölthető, nyomtatható formában is.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadóban a szuperbruttó kivezetésével a bruttó 202 ezer forint és a bruttó 661 850 forint jövedelemsáv közötti sávban az előző évinél magasabb nettó bért vihetnek haza a munkavállalók.

Cafeteria

Eközben a cafeteria ellátások drágultak a munkáltató oldaláról, 14 %-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a juttatott elemek után, a korábbi 10 %-os tétel helyett. Az Erzsébet utalvány formájában juttatható összeg több, mint felével emelkedett, 5000 forintról 8000 forintra. Ezen kívül találkozhatunk változással a munkahelyi étkeztetés, az iskoláztatási támogatás szabályozásában is.

Kisadózók

A kisadózók két új adónem közül választhattak a 2013-as évre, ezek közül az egyik, a Kisvállalati adó még egy hétig, január 15-ig választható az arra jogosultak körében. A másik adónemmel, a Kisadózó vállalkozók tételes adójával havi 50 ezer forint vagy 25 ezer forint megfizetésével több egyéb közteherfizetési kötelezettség is rendezettnek számít, ám az adózási forma választhatóságának szigorú feltételeket szabtak. A kisvállalkozások emellett a pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolást is választhatják. Az alanyi adómentességhez kapcsolódó értékhatár 6 millió forintra emelkedett a korábbi 5 millió forintról.

Számlázás – ÁFA

Az új jogszabályokban rendelkeztek az elektronikus számláról és arról, hogy bizonyos esetekben tételes belföldi ÁFA-összesítő jelentés készítése szükséges.

Szakképzési hozzájárulás

A szakképzési hozzájárulás témájában is születtek új rendelkezések, egyesek régi-újnak mondhatóak, mint például az, hogy újra lehet a hozzájárulás terhére elszámolni a saját munkavállalók képzési költségeiből.

Helyi adó

A helyi adó alapjának csökkentésében korlátozó szabályok léptek életbe, amelyek az 500 millió forint éves árbevételt átlépő cégeket érintik.

Tao

A társasági adó alapját módosító tételek esetében több pontosító, vagy kisebb módosítást tartalmazó új szabály született, és új fejlesztési adókedvezmények váltak elérhetővé.

Készpénzfizetés

A készpénzfizetés korlátozása a korábbi szándékok szerint még az 5 millió forint feletti műveleteket érintette, a törvénybe végül a 1,5 millió forintos értékhatár került.

Ez a felsorolás csak ízelítő a változások összefoglalójából, amelyet itt talál: https://www.eutax.hu/valtozasok-2013. Hasznos lapozgatást, és sikeres új adóévet kívánunk!