Az adóellenőrzések során figyelmet kaphat, ha egy magáningatlan beruházás finanszírozása a cég vagyonából történik. Fontos, hogy a társaságok tisztában legyenek az adóoptimalizálási lehetőségek mögött álló veszélyekkel is.

A megemelkedett alapanyagárak és munkaerőköltségek mellett egyre költségesebb az építkezés, vásárlás. Sok magáncég azonban akkora vagyont halmozott fel az utóbbi években, hogy ésszerű megoldásnak tűnik a cég nevében megvalósítani egy-egy ingatlan beruházást. Akár az áfát is levonhatják és nem kell a cégvagyont szja-val terhelten kivenni.

A leggyakoribb cél egy magáningatlan beruházás céges finanszírozásánál: az áfa levonhatósága

Sok esetben szolgál motivációként, hogy a beruházások 27%-os áfatartalmát a cég levonhatja, visszaigényelheti. Ez csak akkor állja meg a helyét, ha a cég a továbbiakban az ingatlant az áfaköteles tevékenysége érdekében működteti. Amennyiben legalább részben nem állapítható meg a céges használat, úgy az áfa levonása jogszerűtlen lesz.

Amennyiben a társaság arra használja az ingatlant, hogy a cég vezetője, tulajdonosa lakjon benne, akkor a költségek a társasági adóból nem vonhatók le, mert a vállalkozás nyereségtermelő tevékenységét nem szolgálja a beruházási költség.

Magáningatlan beruházás céges finanszírozásának szja-csapdája

Az szja szempontjából is fennáll egy csapda: amennyiben a cég tulajdonában áll a lakás, de magáncélokat szolgál, akkor a lakhatás természetbeni juttatás lesz. Ez szocho- valamint szja-kötelezettséget jelent.

NAV vizsgálat kockázata

A cég tulajdonában álló lakásokban mégis sok cégvezető lakik vagy nyaral. Mivel ez a tendencia évek óta fennáll, a NAV ellenőrzései is megszaporodtak ezen a téren. A revizoroknak szemet szúrhat, hogy a lekönyvelt számlákon olyan tételek szerepelnek, amelyek nem kapcsolódnak a cég tevékenységéhez, és megvizsgálhatják, hogy mihez kapcsolódnak ezek a beszerzések. Akár helyszíni ellenőrzés is elképzelhető ilyen esetben.

Ha jogsértést tapasztalnak, akkor az adókötelezettségekre 50%-os adóbírságot, késedelmi pótlékot szabnak ki, ami különleges esetben akár 200%-os is lehet. Az adókijátszás feltételezése esetén pedig akár büntetőeljárást is kezdeményezhetnek.

Megoldási lehetőségek

A járványhelyzetben jól indokolható, hogy egy magánlakás egyben irodaként is használatban van. A lakás tulajdonának megosztása magán- és cégtulajdon között járhat adóelőnyökkel. Adózási szempontból jó megoldás lehet, ha a cég marad a tulajdonos, de a magánszemélynek haszonélvezetet alapít.

A beruházást megvalósító vállalkozás 27% áfát tud levonni, a magánszemély pedig meg tudja venni 5%-os áfakulccsal, a megfelelő feltételek fennállása esetén. A többletilleték fizetés ellensúlyozására megfelelő lehet az, ha csokot vesz igénybe a magánszemély, így illetékmentes lehet a lakás vásárlása.

Átmeneti adóelőnyt is ki lehet használni, ha a beruházásban szerzett lakást bérbe adja a vállalkozás a magánszemély részére, a társaság levont áfájával szemben a magánszemélynek csak részletekben kell megfizetni az áfát. Az áfa teljes visszaigénylésére a társaságnak akkor is lehetősége van, ha csak a lakás 90%-át adja bérbe.