Az őszi, téli időszakban is népszerű kérdés lehet, hogy hogyan alakul a magánszemély adózása a saját kertben megtermelt dísznövények, vagy a belőlük készült koszorú értékesítésekor.

Hobbikerti termények értékesítése

Az a magánszemély, aki a saját háztáji kertjéből származó, saját célra fel nem használt virágot, terményt árusítja, nem köteles adószám igénylésére. Nem köteles meghatározott gazdasági formában végezni a tevékenységét, nem kell őstermelőnek lennie. Árbevételére az SZJA-trv. ingó vagyontárgyak átruházására vonatkozó előírásait kell alkalmaznia.

Amennyiben ezen bevételei egy adott évben nem érik el a 600 ezer forintot, nem kell jövedelmet megállapítania. Amikor átlépi ezt a határt, akkor ki kell számítani a jövedelmet. Az így kiszámított jövedelem adójából 30 ezer forintot nem kell megfizetni, tehát 800 ezer forintig nem kell adózni. Amennyiben nincs az eladott áruk szerzéséről bizonylat, akkor is maximum 25% jövedelmet kell megállapítani, ennek 15%-os adója 30 ezer forint.

Ha olyan dolgokat árusítanak, amely több családtag közös tulajdona, akkor a jövedelem után a tulajdoni hányad alapján terheli adókötelezettség a családtagokat.  Ilyenkor a magánszemély adózása kiszámításakor a kedvezmény is külön vonatkozik mindenkire.

Magánszemély adózása, ha mástól beszerzett áru kerül eladásra

Amennyiben a másoktól származó árukat adja el a magánszemély, akkor ez viszonteladási tevékenységnek minősül. Viszonteladási tevékenységet csak vállalkozás keretében lehet végezni, esetleg önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint, az ide vonatkozó közterhek megfizetésével, adószám kiváltása után. Ez a szomszédtól ajándékba kapott termények értékesítésére is vonatkozik.

Kézműves tevékenység

Ha a termésekből koszorút, karácsonyi díszt készít saját kézműves tevékenységgel a magánszemély, akkor adószámot kell kérnie azok értékesítéséhez. Éves 12 millió forint bevételig áfa alanyi adómentességet választhat, és az SZJA-trv. szerint alkalmaznia kell az önálló tevékenységből származó jövedelmekre előírt szabályokat.

A jövedelem kiszámítható tételes költségelszámolással vagy a bevétel 10%-a mértékében meghatározott költségátalánnyal.

Őstermelő magánszemély adózása

Ha a magánszemély már eleve értékesítési céllal termeli a virágot, dísznövényt, akkor azokat csak adószámmal, csak őstermelői, egyéni vállalkozói, vagy társas vállalkozási formában értékesítheti. Ebben az esetben be kell tartani az adott gazdálkodási formára vonatkozó adózási, nyugtaadási, számlaadási előírásokat.

Őstermelőként csak akkor veheti figyelembe őstermelői bevételként a saját gazdaságban előállított virágok bevételét, ha az kevesebb, mint 250 ezer forint. Ilyenkor – amennyiben más őstermelői terméke nincs, – nem kell adót fizetnie. Ha más terméket is értékesítene, akkor a 600 ezres értékhatárnál a virág, dísznövény bevételét is be kell számítania.

600 ezres bevétel fölött jövedelmet kell megállapítani.