A készpénzfizetés visszaszorítása az állami adóhatóság fontos érdeke, mert az ellenérték itt nem nyomon követhető úton kerül megfizetésre. Egyes esetekben a pénzmosási szabályok szerinti szigorú következményekkel is szembe kell nézniük a vállalkozásoknak.

A tavalyi év elejétől a legtöbb kiskereskedő esetén előírás, hogy biztosítsa az elektronikus fizetési lehetőséget. A magánszemély vásárló ettől függetlenül dönthet úgy, hogy mégis inkább készpénzben fizet. A vállalkozások közti tranzakcióknál azonban nincs ilyen széleskörű döntési lehetőség.

Jövedéki engedélyes termékek

Azok a vállalkozások, akik jövedéki termékkel kereskednek, nem szerezhetnek be és nem is árusíthatnak készpénzért ilyen terméket (alkoholos ital, dohánytermék, üzemanyag pl.). Magánszemély vásárlóik kivételt képeznek, számukra lehetséges a készpénzes értékesítés.

Készpénzfizetés korláttal

A szerződésenkénti 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlátnál fontos, hogy a vállalkozást tágan kell értelmezni: nemcsak a cégek tartoznak ide, hanem az egyéni vállalkozók, és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek is. A korlát csak a vállalkozási tevékenységekhez kapcsolódó vásárlásokra, szerződésekre vonatkozik, magánjellegű vásárlásaikra nem. A szabályt sokan megkerülik úgy, hogy a kifizetéseket feldarabolják, de ez nem ajánlott. A NAV és a bíróságok könnyen felderítik az ilyen ügyleteket, és összeszámítják azokat a kifizetéseket, amelyek egy megállapodáshoz kapcsolódnak.

Szankcióként mulasztási bírsággal sújtható akár mindkét szereplő. A bírság összege a korláton felül adott illetve elfogadott összeg 20%-a.

Készpénzfizetés szabályai kapcsolt vállalkozásoknál

A kapcsolt vállalkozások közti ügyleteknél a készpénzfizetésre bejelentési kötelezettség vonatkozik. 15 napon belül a vevő köteles az 1 millió forintnál nagyobb összegű készpénzfizetésről a NAV-ot tájékoztatni.

Pénzmosási szabályok

A pénzmosási szabályokat elsősorban a bankokon kívül az ügyvédek, kaszinók, műtárgykereskedők alkalmazzák, de minden olyan kis- és nagykereskedőnek is figyelembe kell venni, akik legalább 3 millió forint készpénzt fogadnak el. A kereskedők csak akkor fogadhatják el ezt az összeget készpénzben, ha vállalják a pénzmosási szabályok alkalmazását, valamint ha regisztrálnak a NAV-nál. A regisztráció igen komoly adminisztrációval jár, ügyfél-átvilágítást kell végezni, és jelenteni kell a pénzmosás-gyanús eseteket. Ezek elmulasztása esetén akár 400 millió forint bírságot is kiszabhat a NAV.