Milyen előírások vonatkoznak 2013. május 1-től a pénztárgépek használatára? Az új típusú pénztárgépekre vonatkozó elvárások megjelenése óta várják a gazdasági szereplők, hogy megjelenjen az a rendelet, amely tartalmazza a pénztárgépekre vonatkozó pontos előírásokat. A rendelet lényegesebb pontjait foglaljuk össze.

Türelmi idő

Az 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet február 18-án jelent meg. Az új típusú pénztárgépekre május 1-től kell átállni. Türelmi időt június 30-ig hirdettek, e napig büntetést nem szabnak ki, még akkor sem, ha elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépet használ a kereskedő. Elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet december 31-ig lehet használni, büntetési szankció nélkül. A NAV közzéteszi honlapján azokat a típusokat, amelyeket június 30. után már nem lehet a rendeletnek megfelelően használni.

AEE egység

A rendelet szerint egy ún. Adóügyi Ellenőrző Egységet (AEE) kell felszerelni a pénztárgépekre.

Az AEE –nek

  • minden magyar mobilszolgáltató hálózatára fel kell tudnia kapcsolódni
  • adattároló kapacitásának legalább egymillió bizonylat adatainak tárolására alkalmasnak kell lennie
  • 16Gbite memóriával kell rendelkeznie.

Mikor kérhet ideiglenes, 1 éves felmentést az AEE alól az adóalany?

  • ha székhelye, telephelye, üzlete, pénzátvételi helye olyan helyen található, ahol a szükséges elektronikus hálózat nem érhető el
  • a hálózat elérése külső antennával vagy más módon sem biztosítható
  • aránytalan nagy terhet jelentene bármilyen módon történő csatlakozás a hálózathoz.

Ez idő alatt CD vagy DVD lemezre kell kimenteni a pénztárgép adatait vagy más optikai adathordozóra, és havonta el kell küldeni azokat a NAV részére. Másik megoldás, hogy a zárás után egy órára a hálózat által elérhető helyre tegye a kereskedő a pénztárgépet.

Mentesítés – szüneteltetés – áthelyezés

A mentesítést lehet újra kérvényezni 1 év után.

Ha szüneteltetni kívánja az adózó a pénztárgép használatát, és a szüneteltetés legalább 30 napos, akkor azt annak kezdetétől számított legalább 45 napon belül be kell jelenteni, majd ugyanígy a használat folytatását is.

A pénztárgép áthelyezése esetén a pénztárgépbe és a naplóba be kell jegyezni az áthelyezés idejét és az új üzemeltetési címet.

A rendelet teljes szövege itt megtalálható: https://www.kozlony.magyarorszag.hu/pdf/16126