Egyéni vállalkozóként is vállalhat valaki állást külföldön, azaz lehet külföldön alkalmazott. Hogyan kell ez esetben a járulékait fizetnie? Milyen adózási kötelezettsége lesz annak a sportolónak, aki hazánkban rendelkezik állandó lakhellyel, de meghatározott időre külföldi klubnál vállal munkát? A külföldi munkavállalás (külföldön alkalmazott) köréből gyűjtöttünk össze néhány gyakorlati tudnivalót.

Külföldön alkalmazott, itthon cégvezető

Ha a hazánkban főfoglalkozású egyéni vállalkozó egy másik EU tagországban,  alkalmazottként vállal munkát, akkor a járulékfizetési kötelezettsége a közösségi koordinációs szabályok alapján alakul. Annak az országnak a jogszabályai alapján kell fizetnie, amelyikben munkavállalóként végzi a tevékenységét, tehát a másik EU tagországban, az ottani szabályok szerint kell a társadalombiztosítási járulékait megfizetnie.

Szükséges még egy A1 jelű nyomtatványt is beszerezni, amellyel itthon igazolni tudja a biztosítási jogviszonyt. Ezt a külföldi társadalombiztosítási szerv tudja kiállítani részére. Nem szükséges hazánkban így sem járulékot sem szociális hozzájárulási adót fizetnie, mint egyéni vállalkozó. Azonban, ha itthon alkalmazottakat foglalkoztat, akkor utánuk természetesen meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót és a járulékokat is.

Időszakos külföldi jövedelemszerzés

Az időszakos külföldi jövedelemszerzésnek egy speciális esete például az, ha olyan sportoló, akinek Magyarországon állandó lakhelye van, külföldi szerződést kap. Ilyenkor a kinti klub kiállít részére egy igazolást a bruttó jövedelméről és az abból levont adóról. A hazai SZJA-bevallásban fel kell tüntetni a külföldön megszerzett jövedelmet. Ha külföldön csak tartózkodási helye van, például egy albérlet, és itthon megmarad az állandó lakcíme, akkor az SZJA trv. szerint belföldi illetőségűnek számít. Azonban ott adózik, ahol ténylegesen végzi a tevékenységét, azaz külföldön. A sportolók személyesen kifejtett tevékenységéből keletkező jövedelem a tevékenység helye szerinti országban adózik. Tehát annak ellenére, hogy be kell írni a jövedelmet a bevallásba, nem kell adóznia utána itthon, az csak tájékoztató adatként szerepel. A bevételt az MNB hivatalos árfolyama alapján kell átszámítani forintra, a bevételszerzés, teljesítés napján érvényes árfolyammal.

Arról, hogy milyen szempontok alapján dől el, hogy egy külföldi jövedelem mely országban lesz adóköteles, egy korábbi cikkünkben találnak útmutatást: https://www.eutax.hu/hol-adozik-kulfoldon-megszerzett-jovedelem/