Az idén is közzétették a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések témájában a vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervet.

A terv célja, hogy a felsorolt területek tekintetében meghatározza a kormányhivatalok ellenőrzést végző szakterületei részére a tervük összeállításához szükséges szakmai követelményeket.

Fókuszban álló tevékenységek

A tavalyi évben a munkaügyi ellenőrzések során fókuszban voltak a mezőgazdasági, építőipari kivitelezési és kereskedelmi tevékenységet folytató, és a kölcsönzött munkaerőt foglalkoztató vállalkozások, az idei évben pedig a sütő- és cukrászipari cégek számíthatnak ellenőrzésre.

A személy- és vagyonvédelem területén működő cégek is többször fogadhatják az ellenőröket, körülbelül a vizsgálatok 10%-át tervezik ebben a szektorban végrehajtani.

Az előző évek vizsgálatainak alanyai arra kell, hogy készüljenek, hogy 80%-uknál utóellenőrzéseket végez majd a munkaügyi hatóság.

Fókuszban a hatékonyság

Az ellenőrzések hatékonyságának fokozása az idei évben is kiemelt cél, ezért az egyik fókusz a nagy létszámú munkavállalót foglalkoztató vállalkozások ellenőrzése.

Munkaügyi ellenőrzések a balesetek megelőzése érdekében

A fokozott védelemre szoruló dolgozók munkakörülményeinek vizsgálata, és a részükre kiadott pihenőidő, szabadság jogszabályoknak való megfelelése szintén a munkaügyi ellenőrzések egyik kiemelt témája. Így tehát munkaügyi ellenőrzésre számíthatnak a

  • fiatalkorúakat,
  • a terhes, vagy nemrégen szült,
  • az anyatejet adó nőket és szoptató anyákat,
  • az idősödő munkavállalókat,
  • a megváltozott munkaképességű és mozgáskorlátozott,
  • valamint egyéb testi fogyatékos munkavállalókat

foglalkoztató munkáltatók.

Egyéb ellenőrzési területek

A fentieken kívül a következő területeken mozgó vállalkozásokat látogathatják az ellenőrök nagyobb valószínűséggel:

  • veszélyes munkaeszközt, veszélyes anyagot vagy technológiát alkalmazó cégek,
  • zajjal, vagy kéz- és karrezgéssel járó tevékenységet végző cégek,
  • veszélyes anyagokkal, rákkeltő és mutagén anyagokkal dolgozó munkáltatók,
  • biológiai kóroki tényezők jelenlétével járó tevékenységet folytató cégek.

Főként az építőiparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben és a feldolgozóiparban működnek a fenti kockázati tényezőkkel dolgozó vállalkozások. A munkabiztonsági és munkaegészségügyi előírások betartása különösen lényeges ezekben az esetekben, a munkaügyi hatóság erre kiemelt hangsúlyt helyez.

Az általános munkarendtől eltérő munkarendben foglalkoztató cégek is számíthatnak a fokozott munkaügyi ellenőrzésekre. A többműszakos vagy megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztató cégek, a munkaidőkeretet alkalmazó cégek, és a többes foglalkoztatásban dolgoztatók szintén több ellenőrzést kaphatnak a 2019-es évben. Azon felül, hogy a hatóság kezdeményez ellenőrzéseket, több esetben munkavállalói vagy munkavállalói érdekképviseleti szerv bejelentéseire indulnak meg a vizsgálatok. A leggyakoribb téma, amely vizsgálathoz vezet a távolléti díj és a bérpótlék számítása, kifizetése.