Az ünnepek körüli szokásos ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a munkaidőn túli ellenőrzések, a nagyobb rendezvényekhez vagy ünnepekhez köthető vizsgálódások mindig több hiányosságot tárnak fel, mint az év során az egyéb razziák.

A NAV nyáron sem tart szünetet

Ebből a NAV azt a következtetést vonta le, hogy a szezonális termékek, szolgáltatások árusítása, nyújtása során az átlagosnál sokkal több a szabálytalanság, és ezek főleg a nyugtaadási, számlaadási kötelezettséget érintik. Könyvelőirodánk felhívja ügyfelei figyelmét, hogy – a NAV oldalán közzétett írás szerint – idén is elindult a nyári ellenőrzés sorozat, amelynek fő célja a prevenció, azaz hogy évről évre csökkenést érjenek el az árusok, kereskedők általi adózási jogsértések számában, volumenében.

Július 2. és augusztus 31. között az adóellenőrök és a pénzügyőrök együtt keresik fel a turisták által kedvelt helyeket, mivel A NAV nyáron sem tart szünetet, strandokat, éttermeket, üdülőhelyeket, fesztiválokat, hogy elsősorban a nyugtaadási kötelezettséget, az áruk eredetiségét, a jövedéki termék forgalmazását, és a pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják. A jellemzően munkaidőn kívüli ellenőrzésekhez valószínűleg a Fogyasztóvédelmi Hivatal is társulni fog. Várhatjuk a hivatalok munkatársainak látogatását kora reggel vagy akár az éjszakai órákban is, akár hétvégéken is.

A látogatók vizsgálhatják a foglalkoztatott dolgozók jogviszonyát, bejelentését is. Több helyen csak a nyári időszakra alkalmazzák a létszám egy részét, például a kempingekben, a vendéglátásban, a vidámparki tevékenységet végzőknél, a strandokon, de akár említhetők az őstermelők is. Mindenképp érdemes újra átfutni a dolgozókkal kapcsolatos dokumentációkat. Szegedi adótanácsadó irodánk külön tanácsa vendéglátással foglalkozók számára, hogy az alkohol üzlethelyiségén kívül történő értékesítését, azaz a kitelepülést ne felejtsék el bejelenteni, illetve figyeljenek a bejelentés hiánytalanságára.

A nyilatkozat szerint a hivatal deklarált célja, hogy elősegítse a jogkövető magatartást, és nem pedig a bírságok beszedése.

Az elmúlt évben például a Művészetek Völgyeként ismert fesztiválhelyszínt többször is felkeresték a NAV dolgozói. A tapasztalatok szerint az első napokban még megtörtént, hogy az adózó vagy segítő családtagja nem adott nyugtát, de a későbbi napokban már nem tapasztaltak szabálysértést a próbavásárlásokkor. Ezen nem lepődtek meg, a rendezvényeken ugyanis hamar híre megy, ha valakinél ellenőrzés történik.