Előfordulhat, hogy az adóalany nem tud arról, ha kötelezettsége keletkezik egy helyi adónemben. Ilyen lehet például, ha lakását, üdülőjét terheli helyi adó.

Erre egy országos program során világítottak rá elemzők, ez a Magyary Egyszerűsítési Program volt. Eredményeként jövőre tervezik az országos helyi adó adatbázis létrehozását, a Kincstár honlapján. Az intézkedés hasznos oldalát jártuk körbe a cikkben.

A helyi adó adatbázis infók

A Program indítását 2011-ben rendelte el a kormány, és célja, hogy a lakosságot érintő hatósági eljárásokat felülvizsgálják, és csökkentsék a különböző ügyintézési terheket. Szinte minden tárca részt vesz a program végrehajtásában, és így minden eljárás vizsgálat alá került. A változások egy része már korábban életbe lépett, és van olyan, amely csak jövő évtől él.

Adatbázis a MÁK oldalán

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) új rendelkezése az adókötelezettség teljesítésének egyszerűsítését szolgálja, amely szerint létrehoznak a Magyar Államkincstár (MÁK) oldalán egy nyilvánosan elérhető országos helyi adó adatbázist, amely valamennyi települési önkormányzat esetében tartalmaz valamennyi helyi adórendeletet, az adómértékét, valamint az adómentességre és adókedvezményekre vonatkozó szabályokat. Ha valakinek üdülője van egy lakóhelyétől eltérő településen, és így nem lakik ott életszerűen, könnyen előfordul, hogy nem jut információhoz arról, hogy a helyi adórendeletek alapján adókötelezettség terheli az ingatlant. Az adóalanyoknak minden különösebb utánajárás nélkül, könnyebb lesz tájékozódni az adatbázis segítségével arról, hogy vajon terheli –e őket valamely helyi adó, legyen az az ingatlanukkal kapcsolatos, vagy akár a vállalkozási tevékenységüket érintő.

Egyéb adatok

Az adóról szóló információkon kívül az adóalanyok megismerhetik az önkormányzat honlapjának címét is, megtudhatják azt a telefonszámot, e-mail címet, levelezési címet, amelyeken keresztül információt kaphatnak a helyi adó ügyeiről.
A Kincstár az információt a helyi önkormányzatoktól gyűjti be, egy általa üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül. 2012. december 20-ig kell az önkormányzati adóhatóságoknak információt szolgáltatniuk. Először jövő év január 1-én lesz elérhető a helyi adó adatbázis, később havonta frissül majd, minden hó 5. napjáig.

Egyszerűbb ügyintézés

Az egyszerűbb ügyintézési folyamatoknak nemcsak az a célja, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsolják a közigazgatást, de az is, hogy csökkentsék a papírmunkát, kevesebb legyen a sorban állási idő és minél egyszerűbb legyen az ügyintézési folyamat. Az adatbázis helyi adó adatbázis naprakész lesz, és tényleges segítséget fog jelenteni az adóalanyoknak. A Htv. továbbá előírja, hogy az önkormányzatok honlapján a hatályos adórendelet szövegeket egységes szerkezetbe foglaltan közzé kell tenni, az általa rendszeresített adóbevallási, bejelentési nyomtatványokkal együtt, és a fent már említett elérhetőségi adatokat is meg kell ugyanitt jeleníteni.