A gyesről visszatérő anyukák szabadság napjainak kiszámítása sokszor okoz nehézséget, és eredményez különféle számítási eredményt, attól függően, hogy a munkáltató vagy a munkavállaló számolja. Most igyekszünk mindenkinek a helyes számítási módszert megmutatni.

A szabadság kiszámítása – pótszabadság mértéke

A gyesről visszatérő szülő szabadságos napjainak meghatározásához először az életkorral kell kezdeni a számítást. A 20 napos alapszabadsághoz életkor szerint a következő pótszabadság mennyiség adódik hozzá:

  1. évtől 1 nap,
  2. évtől 2 nap,
  3. évtől 3 nap,
  4. évtől 4 nap,
  5. évtől 5 nap,
  6. évtől 6 nap,
  7. évtől 7 nap,
  8. évtől 8 nap,
  9. évtől 9 nap,
  10. évtől 10 nap.

Elsőként megvizsgálandó, hogy az elmúlt, érintett években hány nap szabadság járt a szülőnek. Az életkor miatti pótszabadság mellé az egyéb jogcímen járó pótszabadságot is figyelembe kell venni. A 16 évesnél fiatalabb gyermek után kettő, két gyermek után 4, kettőnél több gyermek után pedig 7 munkanap pótszabadság jár.

Jogosultsági időszakok

A teljes szabadságos napok kiszámításához át kell tekinteni, hogy milyen időszakokra jogosult a dolgozó szabadságra:

a szülési szabadság idejére – csed folyósítás idejére

a keresőképtelenség idejére – pl. veszélyeztetett terhesség esetén

a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára – gyed vagy gyes folyósítás idejére

A szabadságnapok időszakok szerinti arányosításával ki lehet számítani a szülő részére járó szabadságot.

Szabadság után – a visszatérést megelőző feladatok

A gyermek ápolására kapott fizetés nélküli szabadság megszüntetését be kell jelentenie a szülőnek. Az együttműködési kötelezettség értelmében a visszatérés várható időpontját is meg kell jelölni. Amennyiben ez elmarad, akkor a fizetés nélküli szabadság a megszüntetésre irányuló bejelentés közlésétől számított 30 nap múlva szűnik meg. Innentől foglalkoztatási és bérfizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, a visszatérő szülőt pedig munkavégzési kötelezettség.

Munkakör és bérezés a visszatérés után

A visszatérő szülőt az eredeti munkakörben kell foglalkoztatni, mert a gyes ill. gyed alatt nem szűnik meg a munkaviszony. Közös megegyezéssel azonban a felek megváltoztathatják a munkakört.

A munkabér módosítására kötelezően ajánlatot kell tennie a munkáltatónak, az ajánlatnak követnie kell az időközben végrehajtott béremeléseket. Minden bérelemnél szükséges a korrekció, amelyet a dolgozóval azonos munkakörben dolgozó kollégák átlagos béremelése vezérel. Ha nincsenek ilyen kollégák, akkor a cégnél megvalósult átlagos béremelés mértékét kell alkalmazni.

Korábbi cikkünk (2017-es szabályozás alapján) a témában itt.