A január 10-ig kifizetett, és az előző évet érintő táppénz a 2020-as év bevételének számít, amennyiben munkáltató, vagy kifizető a számfejtője. Ha az OEP a számfejtő, akkor az így szerzett bevétel a magánszemély 2021-es évi bevétele lesz.

Munkáltató, kifizető bevallási kötelezettsége

A munkáltatóknak és kifizetőknek egy adott hónapot követő hónap 12. napjáig elektronikus úton bevallást kell tenniük az adókötelezettségeket vagy társadalombiztosítási kötelezettségeket eredményező, magánszemélyek felé teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal kapcsolatos adókról, járulékokról, és egyéb jogszabályban leírt adatokról.

Ki számít kifizetőnek, munkáltatónak?

Az Art alapján kifizető többek között

  • a belföldi illetőségű jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely adókötelezettséget eredményező jövedelmet juttat
  • az adóköteles tb-ellátás tekintetében az, aki ténylegesen kifizette az ellátást a jogosultnak.

A munkáltatót szintén definiálja az Art.: belföldi székhellyel, telephellyel, képviselettel rendelkező jogi személy, bejegyzett cég, személyi egyesülés, egyéb szervezet, egyéni vagy társas vállalkozó, és a Tbj. 4. § 4. pontja szerinti foglalkoztató a munkaviszony alapján foglalkoztatottak tekintetében.

Bér, táppénz, egyéb tb-ellátás kifizetése január 10-ig

A munkaviszonyból származó jövedelem szerzési időpontját speciális rendelkezésben írja le az szja-trv. Ha a munkaviszonyból származó, előző naptári évre vonatkozó bevételt és az adóköteles társadalombiztosítási ellátást a következő év elején, január 10-ig fizetik ki, akkor a kifizetett jövedelmet az előző naptári év utolsó napján megszerzett jövedelemként kell figyelembe venni.

Tehát a január 1. és 10. között megszerzett olyan bevételt, amely munkaviszonyból, vagy a munkáltató által fizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátásból származik, és a 2020-as évet érinti, a 2020-as év jövedelmének kell tekinteni.

Mi számít bérnek az szja-trv. alapján?

A munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem mellett az adóköteles társadalombiztosítási ellátás is bérnek minősül az szja-trv. alapján. A végkielégítés nem számít bérnek.

A bérnek számító ellátások között van a csed, a gyed és a táppénz is.

Táppénz fizetése az OEP által

Amennyiben nem munkáltató fizeti a fent említetett ellátásokat, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számfejti, akkor a jövedelem szerzésének a bevétel megszerzés időpontja számít, tehát itt nem történik meg a visszarendezés az előző évre.

 

A vészhelyzet alatti táppénz igénylési szabályokról itt írtunk.