A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiahatékonysági felújítást, fűtéskorszerűsítést és megújuló energiaforrások használatát segíti egy új pályázat révén, amely augusztus 15-től válik elérhetővé. A pályázat keretösszege 834,2 millió forint.

Társasházi energiapályázat pályázói köre:

1971 előtt épült társasházak, amelyekben legalább 20 lakás van. Ha a társasház hagyományos technológiával épült, és égetett tégla falazattal rendelkezik, akkor indulhat a támogatásért. Érdekesség, hogy ezen kör részére most először hirdettek ilyen pályázatot. Mindössze egy hónapig, szeptember 15-ig lehet benyújtani postai úton a pályázatokat. A pályázati anyag címzettje az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

A pályázat célja:

  • lakások külső nyílászáróinak energiamegtakarítást támogató felújítása, cseréje
  • nyári hővédelem javítása árnyékoló, árnyékvető szerkezet beépítésével
  • homlokzatok, födémek hőszigetelése
  • épületgépészeti felújítás
  • elektromos korszerűsítés
  • megújuló energiafelhasználás növelése.

A hagyományos építési technológiával készült társasházak felújításra szorulnak annak érdekében, hogy az energiafogyasztás és ezzel együtt a rezsi összege csökkenthető legyen. A pályázati lehetőség másik oldala, hogy a számítások szerint kb. 1,7 mrd megrendelés-állományt nyújt majd az építőiparnak. Nem elhanyagolható szempont, hogy az így megvalósuló beruházások mérséklik majd hazánk energiaimport-függőségét és széndioxid-kibocsátását is.

A támogatási összeget utólagos finanszírozással lehet igénybe venni. Az összeg lakásonként 750-900 ezer forint lehet maximum, illetve legfeljebb a támogatás 50-60%-a. Az egy társasházban lévő lakások együttesen nem igényelhetnek többet, mint 60 millió forint. Az összeg 7%-áig felhasználható a támogatás energetikai szakértő, tervezői és szakhatósági díj, illetve kivitelezési költség fedezésére is.

Pro és kontra

A Társasházi energiapályázat pozitív oldalai:

  • többféle célt támogat,
  • kedvező a támogatási arány.

A pályázat negatívuma:

  • viszonylag kicsi a keret.

Érdemes ügyesen, időben pályázni a társasházi energiapályázaton, mert a keret szűkössége miatt akár a nyitás napján zárhatják is a pályázatot, bár elképzelhető, hogy nagyobb érdeklődés esetén kiegészítik a keretet.