Az üzemanyag megtakarítás olyan kifizetési lehetőség, amellyel adómentesen adható jövedelem a dolgozónak. A cikkben az adómentesség kritériumán kívül olyan kérdéseket járunk körbe, mint az év végén egy összegben történő kifizetés, vagy a bírói letiltás lehetősége az ilyen címen kifizetett összegből.

Mit jelent pontosan az üzemanyag megtakarítás?

Abban az esetben lehet szó üzemanyag megtakarításról, ha a ténylegesen kevesebb üzemanyagot használ el a cég járműve, mint ami az SZJA törvény által elismert mennyiség.

A ténylegesen elhasznált üzemanyag a könyvelés által feldolgozott számlákon szereplő mennyiséget jelenti. Az elismert üzemanyag mennyiség pedig az a mennyiséget, amelyet a NAV fogyasztási norma és a NAV üzemanyagár alapján a futott km-rel történő szorzás után kiszámolunk.

A gépjármű fogalmára nincs konkrét szabályozás, mind a személy-, mind a tehergépjárművek ide tartoznak, akár a busz, akár egy mezőgazdasági jármű is.

100 ezer forintos határ

A maximum havi 100 ezer forint értékű üzemanyag megtakarítás a dolgozó részéről nem minősül bevételnek.

Az, hogy mely hónapra vonatkozóan kerül sor a kifizetésre, nem befolyásolja az adómentességet,. Pontosabban: erre a törvény szövege nem ad egyértelmű leírást. Tehát ha például a március-április-május havi megtakarítást, – amelyek ugyan nem érik el egyenként a 100 ezer forintot, de együtt igen,-júniusban fizetik ki, akkor keletkezhet adóköteles jövedelme is a dolgozónak. A törvény szövege egyértelműen nem írja le, -mint ahogyan pl. az Erzsébet utalvány esetében-, hogy akár utólag is odaadható év végén. A törvény nem nevesít éves összeget sem. Mindenképp óvatosságra intenénk minden vállalkozást, hogy ezek alapján év végén fizessen ki havi 12*100 000 Ft juttatást a dolgozónak.

Ha mégis így történne, és a mérlegkészítésig döntés születik az üzemanyag megtakarítás kifizetéséről, akkor a könyvelésben azt ki kell mutatni, mint prémiumot.

Saját töltőállomás

Akkor is beszélhetünk üzemanyag megtakarításról, ha a cég egy saját kezelésben lévő töltőállomáson biztosít lehetőséget tankolásra dolgozójának. A meghatározott normához képest itt is lehet megtakarítás a felhasznált üzemanyagnál.

Üzemanyag megtakarítás – Ki kaphatja meg?

Általában teherautó sofőrök és buszsofőrök esetében dívik ez a „szokás”, de személygépkocsit vezető alkalmazott vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is megkaphatja.

Bírói letiltás –  üzemanyag megtakarítás terhére

Amikor juttatás jogcíméről dönteni kell, nem a juttatás elnevezésének, hanem rendeltetésének van nagyobb jelentősége. Így, annak ellenére, hogy nem vehető figyelembe munkabérként az így kapott összeg, mégis a munkabérrel vehető egy kategóriába. Ennek oka, hogy rendeltetése nem a felmerült költségek megtérítése, hanem a végzett munka elismerése.

A végzett munka anyagi elismerését szolgáló juttatások pedig hozzátartoznak a gyermektartásdíj alapjához. Ez igaz még abban az esetben is, ha a munkáltató költségtérítésként tünteti azt fel.