A forinttól eltérő devizában kiállított vevőszámlák esetében az első feladat, hogy a társaság válasszon árfolyamot, amelyen forintra számolja azok értékét.

Milyen árfolyamon számolhatók át a devizás vevőszámlák

A számviteli törvény fő szabálya, hogy a devizás vevőköveteléseket és szállítói tartozásokat vagy az MNB árfolyamán, vagy az EKB által jegyzett árfolyamon, vagy egy adott bank által meghatározott átlagárfolyamon kell értékelni. Az áfatörvény szerint a banki eladási árfolyam az áfaalap átszámításának alapja, de a NAV felé tett előzetes bejelentéssel választható az MNB vagy az EKB árfolyam is.

Célszerű az MNB árfolyamot használni az áfa alapjának átszámításakor, mert a legtöbb cég ezt használja a devizás számlák könyvelésekor. A mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásoknak kötelező az MNB árfolyam használata.

Bejelentés az adóhatóság felé

A NAV felé a T201T változásbejelentő nyomtatványon kell jelezni, hogy a társaság által fizetendő áfa alapjának átszámításakor az MNB árfolyamon számolnak. A bejelentés év közben is megtehető, ha a bejelentés nem befolyásol már bevallott adóalapot.

Az MNB árfolyam alacsonyabb, mint a banki eladási árfolyam, ezért többnyire alacsonyabb lesz a fizetendő áfa. Így az MNB árfolyam előnyösebb lehet a társaság részére.

Eltérő árfolyamokból adódó problémák

A vevőszámlák tekintetében még ezek után is lehet árfolyamkülönbség a számviteli és áfabeli tételeknél. A folyamatos teljesítésű ügyleteknél például eltérhet egymástól az a nap, amikor az áfatörvény szerinti árfolyamot kell nézni és az a nap, amikor a gazdasági esemény számviteli teljesítése megtörtént. Ilyenek például a bérleti díjas ügyletek.

Hogyan érdemes eljárni a devizás vevőszámlák árfolyamválasztásakor

Érdemes lehet a devizában meghatározott vevőköveteléseknél a számviteli rögzítésnél is az áfatörvényben meghatározott árfolyamot alkalmazni. Így nem lesz eltérő a két esetben alkalmazott árfolyam. A választást a számviteli politikában rögzíteni kell.

Ha a társaság bejelenti az áfaalap meghatározásánál az MNB árfolyam alkalmazását, és a számviteli politikájába is beleírta a vevőkövetelésekkel kapcsolatban, akkor csak arra kell figyelnie, hogy vannak olyan ügyletek, ahol nem a polgári jogi értelemben vett teljesítés napi árfolyamával kell számolni, hanem az áfatörvény által meghatározott árfolyammal. Ezek az ügyletek:

  • az időszaki elszámolású ügyletek
  • és a közösségi adómentes termékértékesítés.