Egyre több webáruház értékesít Magyarországon kívülre, főként az EU országaiba. A bejegyzésben megvizsgáljuk, milyen áfa tartalommal kell számláznia egy magánszemélyek részére terméket értékesítő webáruháznak, ha elérhetővé teszi áruját az EU országok vásárlói részére is.

Teljesítési hely vs távolsági értékesítés

Az áfatörvény szerinti teljesítésihely-szabályt jellemzően az áfaalanyok közti ügyleteknél alkalmazzuk, míg magánszemélyeknek történő értékesítéskor a távolsági értékesítés szabályai lesznek irányadóak. A magánszemélyek ugyanis nem tudják rendezni az áfát önbevallással, a saját országukban.

Webáruház értékesítése külföldi magánszemélyek részére

Amikor magánszemélyek a vevők, akkor az értékesítési ügylet vevője nem kötelezett adófizetésre a Közösségen belüli beszerzés kapcsán, nincs közösségi adószáma sem. Ilyen esetben tehát az adót az eladó fizeti meg.

A távolsági értékesítés jellemzője, hogy a normál, adóalanyok közti Közösségen belüli adómentes termékértékesítéstől eltérően nem oszlik két részre az értékesítés adójogilag sem. Nincs jelen ugyanis egyszerre az értékesítési országban teljesített adómentes értékesítés és a rendeltetési országban teljesülő Közösségen belüli beszerzés.

Mi dönti el, hogy melyik tagállamban történik az adózás a webáruház eladásai után?

Mondhatjuk, hogy a távolsági értékesítésre irányadó szabályok tulajdonképpen teljesítésihely-szabályok.

A tagállamok esetében van egy értékesítési volumenre előírt összeg, amely eldöntheti, hogy az indulási vagy az értékesítési tagállamban történik-e az adózás. Ha küszöbérték feletti az érték, akkor az adott tagállamban kell adózni. Ha a küszöbérték alatti az érték, akkor az értékesítő választhatja meg az adózás tagállamát. Ez a tagállam lesz az értékesítés teljesítési helye.

Akkor lehet Magyarország az adókötelezettség teljesítési helye, ha közösségi adószámmal nem rendelkező, adóalanynak nem minősülő körnek értékesített terméknél az adó nélkül számított ellenérték a tárgyévben és az azt megelőző évben nem haladta meg az a tagállam által meghatározott értékhatárt, ahol az átvevő található. Ilyenkor 27%-os, belföldi adómértéket kell alkalmazni. A bevallásban belföldi értékesítési sorba kell írni a tételt.

Az összesítő nyilatkozatban nem kell szerepeltetni az ilyen tételeket a Közösségen belüli értékesítésnél, mivel az áfatörvény alapján nem ide sorolandóak.

Az értékesítést számlával kell bizonylatolni, amin a belföldi áfakulcsot kell feltüntetni.

Ausztria esetében például 100 ezer euro a küszöbérték. Mivel hazánkban a legmagasabb mértékű az áfa, ezért akár dönthet úgy is a webáruház tulajdonosa, hogy 100 ezer euro alatt is bejelentkezik Ausztriába. Ha nem akarja alkalmazni a külföldi regisztrációt, akkor belföldi áfával adóznak majd a webáruház termékei.