A béren kívüli juttatásokat (cafeteria) terhelő egészségügyi hozzájárulás mértékét korábban még 10%-ról 27%-ra kívánták emelni, végül 14%-ra emelkedik az elfogadott módosítás értelmében. Az alapja a juttatás értékének 1,19%-a maradt. Összegyűjtöttük a cafeteria rendszert érintő egyéb változásokat is.

Iskolakezdési támogatás

Iskolakezdési támogatás jövőre csak utalvány formájában nyújtható, számlával már nem lehet igazolni ilyen vásárlást és kérni a kifizetést. Az utalvány nemcsak papír alapú lehet, hanem elektronikus is. Felhasználhatósága az év utolsó napjáig él majd, a kezdő időpont marad a tanév első napját megelőző 60. nap. Marad elégséges feltételként a dolgozó nyilatkozata arról, hogy jogosult a támogatásra. Továbbra sem szükséges egyéb igazolást pl. egy iskolalátogatási igazolást benyújtania a dolgozónak. Továbbra is a minimálbér 30%-át kaphatják a dolgozók, és tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhetik az összeget.

Étkeztetés

A munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatban marad jövőre is az az előírás, miszerint csak a kifizető vagy munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen történő étkeztetés tartozhat ide, de megszűnt az a korlátozás, hogy az csak az adott cég dolgozóit szolgálhatta ki. Utalvány juttatása esetén tehát nem kizáró ok, hogy más magánszemélyek (üzleti partnerek, vagy pl. a takarítócég emberei) is igénybe vegyék az étkeztetést.

Az Erzsébet-utalvány keretösszege 5 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedik. A havi juttatási keretösszeg az utólag adott juttatások esetében is érvényes. Az utalvány továbbra is felhasználható készétel vásárlására és melegkonyhás vendéglátóhelyen étkezési szolgáltatás igénybevételére.

A fogyasztásra kész étel vásárlása nem tartozik bele januártól abba a körbe, amely az egyes meghatározott juttatásokat jelenti. Ide tartoznak azok a termékek, szolgáltatások vagy utalványok, amelyeknél bármely munkavállaló által megismerhető szabályzat alapján illeti meg a juttatás a dolgozókat. Ha dolgozó kapja ezt a juttatást, akkor bérként kell elszámolni, ha dolgozó közeli hozzátartozója, akkor pedig egyéb jövedelemként. Ez alól természetesen az Erzsébet-utalvány kivétel. Ez ügyben az EU a második szakaszba léptette a hazánk ellen folyó kötelezettségszegési eljárást, ugyanis az EU Bizottság kifogásolja, hogy az Erzsébet-utalvány megkülönböztetett helyzetben van, és hátrányban vannak a hasonló célú utalványt forgalmazó többi piaci szereplők.

SZÉP-kártya

A SZÉP-kártya szabadidő alszámlájának felhasználhatósága bővül, kiegészül a sporthorgászattal, sportegyesületi tevékenységgel, sporteszköz bérlésével és például uszodai belépőváltással is.

Már 2012-re is érvényes: Az 500 ezer forintos keretösszeg évnél rövidebb idejű munkaviszony esetében nem arányosítandó, ha a munkavállaló halála miatt szűnik meg évközben a munkaviszony.