A családi adókedvezmény egyes változásai mellett új címen is csökkenthető az adózás a családoknál az idei évtől, amennyiben frissen házasodott a pár. Az ifjú házasoknak adott kedvezmény felfogható akár egy 120 ezer forintos nászajándékként is, amelyet két év alatt „zsebelhet be” a 2014. december 31. után házasodott pár.

Kevés a házasság

2001 óta hazánkban negyedére csökkent a házasságkötések száma, sőt, ha az 1990-es adatot nézzük, akkor tizedére csökkent. A házasság helyett az együttélés népszerűsége sem nőtt, ugyanis 1990-ben többen éltek házastársakként, mint ahányan ma házastársként vagy élettársként együttesen.

Nem biztos, hogy jelentős tumultus várható majd az anyakönyvi hivatalokban az új adókedvezmény hatására, de a kormány ezzel is tett egy lépést annak irányában, hogy az együttéléseket a törvényes házasság felé terelje.

Első házasok adókedvezménye

A magánszemélyek összevont adóalapját csökkenti az első házasok kedvezménye. Akkor vehetik igénybe az adózók, ha az egyik fél, vagy mindkettő az első házasságát köti. Az egyházi házasságkötés nem jogosít az adókedvezményre, csak a törvényes.

A házasságot 2014. december 31-e után kötött párok érvényesíthetik a kedvezményt, amely havonta 31250 forint „levonást” jelent az adóalapból, tehát havi 5 ezer forinttal kell kevesebb adót fizetnie a párnak. Életkorral kapcsolatos megkötés nincs.

A házasság lehet örök, a kedvezmény azonban csak 24 hónapig szól, az első hónap az esküvőt követő hónap.

A magzatra vagy gyermekre vonatkozó családi kedvezmény életbe lépésekor automatikusan megszűnik a házassági adókedvezmény. Ha a pár elválik, szintén megszűnik az adókedvezmény.

A házastársak közösen érvényesítik a kedvezményt, ami annyit jelent, hogy vagy megosztják azt, vagy csak egyikük veszi igénybe.

Az igénybe vételhez mindenképp szükség van a felek nyilatkozatára, amelyben leírják, hogy melyikük veszi igénybe, illetve azt is, ha megosztják egymás között.

Akár év közben is igénybe vehető az adókedvezmény, az adóelőleg levonásakor, de év végén az adóbevallásba is beállítható, sőt az év végi adóbevallásban az év közbenitől eltérően is igénybe vehetik a felek.

A családi adókedvezmény

Az összevont adóalapot csökkenti a családi adókedvezmény is, amelyet az eltartottak után lehet érvényesíteni. Összege eltartottanként és havonta 62 500 forint ha egy vagy két eltartott van, és 206 250 forint, ha három vagy több eltartottat nevel a család. A tervek szerint a két eltartottra vonatkozó kedvezmény évről –évre növekedni fog, 2019-ben már 125 000 forint lesz. Egy kétgyermekes család jelenleg 2*62500*0,16 = 20 000 forinttal fizet kevesebb adót havonta.

Családi adókedvezményre jogosultak

A jogosultak köre:

  • az a magánszemély, aki családi pótlékra jogosult, és a vele közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastárs
  • a várandósság 91. napjától az anyuka és a házastársa
  • az a gyermek, aki saját jogán jogosult családi pótlékra, vagy helyette egy, vele közös háztartásban élő hozzátartozó
  • a rokkantsági járadékra jogosult magánszemély, vagy helyette egy, vele közös háztartásban élő hozzátartozója.

Az idei évtől tehát a jogosult házastársa is jogosult lett, amennyiben közös háztartásban élnek.