Báli szezonban a sorsolásos játékok gyakori képviselője a tombola, ezért a cikk témájaként most az ehhez kapcsolódó szabályokat tekintjük át, a téma elsősorban az adózás az ajándék felajánlója és a nyertes szemszögéből.

Felajánlott nyeremények a rendezvényen

Sok társas esemény, bál velejárója a tombola, ahol többnyire nem a szervező vásárol ajándéktárgyakat, hanem vállalkozások ajánlanak fel tárgynyereményeket, vagy akár pénzadományt.A felajánlók általában reklámtámogatást kapnak cserébe: az esemény szórólapján, meghívóján, plakátján tünteti fel a szervező a támogató vállalkozásokat. A helyes adózási eljáráshoz tisztában kell lenni azzal, hogy a felajánlás semmiképp nem nevezhető adománynak, hiszen adomány csak közhasznú szervezeteknél vagy egyházaknál említhető. Adományról akkor beszélhetünk még, ha a támogatás közérdekű kötelezettség vállalásának minősül.

Támogatás vagy a reklám „ára”?

A felajánlások támogatásnak számítanak, illetve amennyiben megjelenési lehetőséget kap cserébe a vállalkozás, akkor a reklám ellenértékének. Ha van reklámszolgáltatás (szórólap, plakát stb.) akkor a rendezvény szervezőjének számlát is kell kiállítani a reklámszolgáltatásról, valamint a felajánlott támogatást/ajándékot nyilvántartásba kell venni a számla értékén. Miután a nyertes megkapta az ajándéktárgyat, a könyvelés ráfordításként vezeti ki azt a könyvekből.

Van-e adózási kötelezettsége a nyertesnek?

A magánszemélynek akkor nem kell adóznia, ha a sorsolás megfelel az 1991. évi XXXIV. törvénynek, egész pontosan annak 16. §-ának. Eszerint nincs szükség a sorsolásnál a NAV engedélyére, ha

  • az nem folyamatosan szervezett játék,
  • csak a helyszínen jelen lévők vehetnek részt benne,
  • kevesebb, mint 5000 db sorsjegy készül,
  • kevesebb, mint 500 000 ezer forint értékű az összes nyeremény,
  • a nyeremények összértéke több, mint a sorsjegyek értékének 80%-a.

A szervezőnek az engedélyhez nem kötött sorsolásos játékot is be kell jelentenie a NAV felé, 10 nappal az esemény előtt. Az adóhatóság ellenőrizheti a bejelentés szerinti lebonyolítást.

Egyéb esetben üzletpolitikai célú juttatás lesz a nyeremény, és adózása is eszerint alakul. A megnyert ajándéktárgy szokásos piaci árának 1,19 szerese lesz az adózás alapja, ami után 16% SZJA-t és 27 % EHO-t kell fizetni, amit természetesen a rendezvény, bál szervezője is megfizethet a nyertes helyett.