Ha Önnél is van fejlesztendő terület a beosztottak készségeiben, vagy szeretne jobb csapatot kovácsolni, akkor a problémát sikeresen megoldó tréningmódszer és tréningcég kiválasztása után már csak a céges tréning elszámolása jelentheti az újabb kihívást. Miért lehet hasznos önnél is egy vállalati tréning? A tréningeken többnyire készséget lehet fejleszteni, erősíteni a csapatszellemet, növelni az egyéni vagy csapathatékonyságot.

Céges tréning elszámolása – bánjunk óvatosan a szerződésekkel

Egyre kevesebb cég engedheti meg magának, hogy magas költségvetésű tréningekre vigye dolgozóit. A céges tréning elszámolása során ráadásul komoly adó és járuléktételek terhelik az egyes költségelemeket. Sokszor több naposak a tréningek, ahol biztosítani kell szállást, utazást, étkezést és nem egyszer szabadidőprogramot is.

Adótanácsadó tevékenységünk tapasztalatai alapján tanácsoljuk, hogy egy esetleges NAV ellenőrzésre felkészülve, érdemes alaposan megfontolni, mi kerüljön a szerződésbe. A céges tréning elszámolásának kedvezőbb módja érdekében fontos a megfelelő szóhasználat, a szerződésből derüljön ki, hogy nem csak szabadidős programot, hanem többletismeretet is nyújt az adott tréning.

A céges tréningek fő céljai

A tréningek szerveződhetnek ismeretszerzés miatt, ahol egy adott témához szükséges elméleti anyagot dolgoznak fel. Fontos, hogy az ilyen tréningek előtt a már meglévő ismereteket jól térképezzék fel. Egy másik tréningtípus, amikor a már megszerzett ismereteket a dolgozók napi tevékenységét jellemző helyzetekbe illesztik, gyakorlatok révén. Fontos, hogy miután a dolgozó visszatér napi feladataihoz, képes legyen az elsajátítottak alkalmazására. Az előző két típus után gyakran szerveznek a korábbiak elemzését, értékelését biztosító tréningeket, ahol a hiteles és elfogadható visszacsatolások után mindenki következtetéseket vonhat le saját előmenetelét illetően.

A tréningek negyedik csoportjába tartozók a személyiség tulajdonságait igyekeznek feltárni, fejleszteni.

A céges tréning elszámolása

A cég által finanszírozott tréning költsége a vállalkozási tevékenység érdekében elszámolt költségnek számít a társasági adó alapjának számításakor.

Személyi jövedelemadó szempontjából vannak költségek, amelyek után kell, illetve olyanok, amelyek után nem kell személyi jövedelemadót fizetni a vállalkozásnak.

Ha elrendeli a cég egy dolgozó számára, hogy részt vegyen egy tréningen, akkor az utazás hivatali útnak számít. Az utazás és a szállás nem lesz tehát SZJA-alap. Az étkezés azon része, amely a szálláshely árában felszámításra kerül, szintén nem lesz alapja a személyi jövedelemadónak.

A céges tréning elszámolása során kell SZJA-t fizetni:

  • étkezésre
  • szabadidős programokra

amelyekre nem kell megfizetni:

  • szállás
  • képzés
  • utazás (a helyszínre és vissza).

Ahhoz, hogy a könyvelés helyesen tudja lekövetni a céges tréning elszámolását, a szolgáltatásokról készülő számlán elkülönítve (SZJA-alap, vagy nem) kell a fenti tételeknek szerepelnie.

Adótételek

Adóköteles juttatást jelent az egyidejűleg több személy számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel összefüggésben a kifizető által vállalt költség, ha a rendezvény döntően vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul. A céges tréning elszámolása során személyi jövedelemadót az áfával növelt érték után kell számolni. Az SZJA alapja az étkezési áfás díj 1,19-szerese, erre 16% SZJA-t és 27% EHO-t kell számolni. A személyi jellegű egyéb kifizetések között kell szerepeltetni az étkezés áfás összegét, az SZJA-kötelezettséggel együtt, az EHO-kötelezettséget pedig a bérjárulékok között kell feltüntetni.

Ha nem a cég gazdasági tevékenységét szolgálja a tréning

Abban az esetben, ha nem kapcsolódik szorosan a tréning célja a vállalkozás gazdasági tevékenységéhez, más lesz a céges tréning elszámolása. Ilyen eset lehet, ha a cégnél egyes dolgozók jutalmazására használják a tréninget. Főszabályként ilyenkor a tréning és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások a dolgozó adóköteles jövedelmét növelik.

Adótanácsadási szolgáltatásunkról itt talál részletesebb információkat. >>