Az egyéni vállalkozó könyvelése cégmérettől függetlenül is összetett feladat, a legtöbb esetben tapasztalt szakértő munkáját, tanácsait igényli. Az egyéni vállalkozónak a működése során az üzlet bonyolítása a fő feladata, és nem a jogszabályok böngészése, ezért annak, aki nem járatos az adózási, számviteli kérdésekben, mindenképp érdemes megbíznia egy tapasztalt könyvelőt.

Adózási mód választása

Többféle adózás közül választhat az egyéni vállalkozó, és nem egyszerű a megfelelőt megtalálni. Az egyéni vállalkozó könyvelését végző személynek tájékoztatást kell kapnia a tervezett tevékenységről, a várható bevételről, költségekről, az ügyfélkörről, hogy megfelelően tudjon dönteni.

Kata választása

A kata szerinti adózás jó lehet arra, hogy az egyéni vállalkozó kipróbálja, hogyan válik be az üzleti ötlet. Ingyen elindítható, könnyen megszüntethető, vagy akár szüneteltethető is, az adózás jól tervezhető.

Áfa vagy nem áfa

Az egyéni vállalkozó könyvelése során lényeges kérdés, hogy áfakörös legyen-e vagy sem. Amennyiben választási lehetősége van,  szempont lehet az is, hogy jellemzően kik lesznek az ügyfelei. Ha magánszemélyek, akor nem biztos, hogy megéri áfásnak lenni, hisz áfa nélkül  27%-kal „versenyképesebb” lehet a konkurenciánál. A másik szempont lehet a várható költségek mérlegelése, azaz, hogy az egyéni vállalkozó könyvelése során milyen visszaigényelhető áfát tartalmazó számlákat fogad be.

A könyvelő kiválasztása

Az egyéni vállalkozó könyvelését végző személy belelát a vállalkozás pénzügyeibe, közvetve a magánszemély anyagi helyzetébe is. A feladat tehát abszolút bizalmi, ezért nemcsak azt kell mérlegelni, hogy mennyiért végzik a szolgáltatást, hanem egyéb szempontokkal is foglalkoznia érdemes:

  • őszintén fordulna-e hozzá kérdéseivel
  • várhat-e tőle tanácsokat a vállalkozás folytatásában
  • ismer-e legális költségcsökkentő módszereket
  • megfelelően tájékoztatja-e Önt a vállalkozás pénzügyeiről

Egyéni vállalkozó könyvelése – bizonylatok, bevallások

Az egyéni vállalkozó könyvelése során felhasznált bizonylatokat, könyveket és nyilvántartásokat a jogszabályok szerinti előírt ideig meg kell őrizni. A megőrzés a gépi adathordozókra is vonatkozik.

A megfelelő bizonylatolás, a megőrzési idő betartása mellett fontos, hogy időben tegyen eleget minden bevallási és adózási kötelezettségnek is a vállalkozás.

Kapcsolattartás, visszajelzések

Érdemes olyan könyvelési szolgáltatót választania, aki rendszeresen ad tájékoztatást a vállalkozást érintő ügyekben. Ne érje be negyedéves konzultációkkal, ha akár online folyamatos tájékoztatást is kaphat a vállalkozás gazdasági helyzetéről. Az online számlázás lehetősége további plusz pontot jelenthet könyvelője kiválasztásakor.