Sok vállalkozásnál a tisztségviselők, ügyvezetők, vagy bizonyos munkavállalók készpénzt vesznek fel a pénztárból, hogy abból többnyire kisebb értékű, hirtelen szükségessé váló beszerzéseiket intézhessék. Hogyan kell helyesen eljárni az ilyen elszámolási előleg folyósítása, visszafizetése esetén?

Mire kell figyelni az elszámolásra kiadott előlegnél?

Melyek a kényes pontok az elszámolás folyamatában?

Ha van a vállalkozásnál házipénztár, akkor az első fontos dolog, hogy legyen a pénzkezelési szabályzatban a házipénztárra vonatkozó szabályozás.

Egyszemélyes vállalkozásnál a bankszámláról felvett összeg is már jelenthet elszámolásra kiadott összeget, ezzel bizonyos időközönként el kell számolni.

Több munkavállaló esetén a házipénztárból kiadott összeget munkavállalóval szembeni követelésként kell nyilvántartani, és mindenképp egy bizonylatot kell kiállítani a pénz átadás-átvételéről.

Elszámoláskor visszafizeti a beszerzésből maradt összeget a munkavállaló, erről bizonylatot kell, hogy kapjon. A beszerzés értékéről készpénzes bizonylatot kell felmutatnia, amelynek értékében a munkavállalóval szembeni kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak. A könyvekben ezután összevezetik ezt a kötelezettséget a még fennálló, vissza nem fizetett, munkavállalóval szembeni követeléssel.

Valutás előleg

Az előleg kiadható valutában is. Ilyenkor az árfolyam megválasztása a leginkább hangsúlyos kérdés. Mindenképp keletkezik árfolyamkülönbözet, az egyes összegek különböző módon történő elszámolása miatt:

  • a pénztár készlete egy bizonyos könyv szerinti árfolyamon van nyilvántartva
  • a beszerzést és a munkavállalóval szembeni kötelezettség összegét a cég által választott árfolyamon kell nyilvántartani (beszerzés napja szerinti)
  • a visszafizetett összeg a visszafizetés napjára vonatkozó, választott árfolyam szerinti.

A bankkártyás fizetéssel mindenképp egyszerűbb az elszámolás és a bizonylatolás is automatikus.

Szabályos így?

Szabályos lehet-e az a gyakorlat, amikor az elszámolásra kiadott teljes összeget „visszavételezik”,  és onnan elszámolják a beszerzést készpénzcsökkenéssel szemben?  Ilyenkor  a bizonylatolás szerint a pénztárból közvetlenül költenék el az összeget és ez nem lehet a valóság, hisz a házipénztár  nem volt a munkavállalónál, amikor a szükséges beszerzést intézte, tehát nem követendő ez a gyakori megoldás.