A jövő évtől bevezetendő új adózási formákat (kisadózó vállalkozások tételes adója és kisvállalati adó) azok a vállalkozások, akiknek az elmúlt két évben adószám felfüggesztéssel járó eljárásuk volt, nem választhatják. Van azonban egy megoldási javaslat, most megmutatjuk, hogyan lehet mégis esély ebben az esetben is az új adózási formák valamelyikének elérésére.

Számos olyan helyzettel lehetett találkozni az elmúlt évben és idén is, amikor a NAV azért függesztett fel adószámot, mert az adózó bejelentett székhelyén nem találta a vállalkozást. Ilyen esetekben kérelemre általában helyreállította a hatóság az adószámot. Most azonban bajban lehet a vállalkozás, ha az új adónemek szerint adózna jövőre. 2011-ben például 78 ezer adószámot függesztettek fel, amely adóév a megelőző két évnél szerepet játszik.

Hogyan lesz a cég priuszos

Az ilyen ok miatti adószám felfüggesztéseket megtette a NAV akkor is, ha például a vállalkozás címén csengetésre nem jött ki senki, vagy a cégtábla nem volt kihelyezve. Ráadásul 2011-ben még értesítést sem küldött erről a hatóság. Természetesen az adószám-felfüggesztést visszavonták később, de a „priusz” megmarad, ha az új adónemek választásához szükséges kritériumokat vizsgálják.

Mit lehet tenni?

Januárig jogorvoslati lehetőség áll rendelkezésre, felügyeleti intézkedés keretében. Kérelmet kell benyújtani a NAV-hoz, érdemes konzultálni adótanácsadóval. A jogerős határozatot vissza kell vonatni, hogy megnyíljon a lehetőség az új adónem választásához.

Nézzük, mit is takar a felügyeleti intézkedés. Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.)  szerint, ha az adóeljárásban meghozott határozat jogszabálysértő vagy a meghozatala jogszabálysértő módon történt, akkor lehetőség van felügyeleti intézkedés iránti kérelem benyújtására. Első fokon az Adóhatóság Elnöke, másodfokon a Nemzetgazdasági Miniszter az eljáró. Az eljárás során a felettes szerv a jogszabálysértő határozatot megváltoztathatja, vagy hatályon kívül helyezheti. Ilyenkor az elsőfokú hatóságot új eljárásra kérheti.

Az intézkedés előnye, hogy valamennyi jogerőre emelkedett határozat ellen benyújtható . A kérelem benyújtására 5 év elévülési időn belül van lehetőség. Jó tudni még, hogy felügyeleti intézkedés keretében olyan döntést nem hozhatnak, amely az adó alapját vagy az adó összegét az adózó terhére változtatná meg.