Lassan egy hónapja, július 20. óta küldi az adóhatóság a leveleket azok részére, akiknél az adófolyó-számlán túlfizetést vagy hiányt talál. Az Art. (Adózás rendjéről szóló trv.) szerint köteles az adóhatóság minden évben tájékoztatni az adózóit adófolyószámlájuk alakulásáról. Véleményünk, hogy október 31.-ig várjanak az értesítőkre, ha addig nem érkezik, akkor rendben találta a hatóság az egyenleget.

Az ezer forint alatti tételek miatt egyenleg-értesítőt nem küld a NAV. Ha megkapják az egyenleget, van lehetőség egyeztetésre. Akiknél 2011-ben késedelmi pótlékot állapítottak meg, találhatnak a levélben késedelmipótlék-értesítőt is. Az egyeztetést nem érdemes halogatni, hiszen sok pénzt takaríthatnak meg, ha a jogos tartozást minél hamarabb rendezik, ugyanis naponta számol késedelmi kamatot a NAV, amelynek mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese. Befizetéskor fontos, hogy a tartozással érintett adónemnek megfelelő csekket használják, vagy a megfelelő pénzforgalmi számlaszámot tüntessék fel utaláskor. A kivonaton megtalálható a pénzforgalmi számlaszám. A befizetéskor a közleményekhez mindenképp írják be az adószámot (adóazonosító jelet).

Az egyeztetés egyik módja, hogy személyesen felkeresik a hatóság ügyfélszolgálatát, vagy a honlapon keresztül letöltik a „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatványt, és ezt kitöltve, írásban tesznek észrevételt. Ha személyesen keresik fel a hivatalt, érdemes magukkal vinniük az egyeztetéshez szükséges dokumentumokat, például a befizetési csekket, az átutalási megbízást, a bevallás másolatát, az adóhatósági határozatot.

Szegedi könyvelőirodánk figyelmezteti az elektronikusan bevallókat, hogy ne várják a postai levelet, nézzenek fel az ügyfélkapun keresztül saját egyenlegükre, hiszen ott folyamatosan láthatják annak alakulását. Augusztus 6. óta pedig ott a teljes előző évi késedelmi-pótlék levezetés is. Különösen nézzék át az egyenleget, akik kedvezményt, vagy fizetési könnyítést kaptak.

A tavalyi tapasztalatok alapján körülbelül az adózók negyedénél várható eltérés az egyenlegben. Ha túlfizetést tapasztalt a NAV, nem utalja vissza automatikusan, rendelkezni kell az összeg sorsáról. Ha nem kéri vissza az adózó és nem is használja fel öt éven belül más adótartozás rendezésére, akkor tulajdonképpen lemondott róla.