Gyorsabban tud a NAV vagyonosodási vizsgálatot lefolytatni júliustól

Júliustól gyorsabban tud a NAV vagyonosodási vizsgálatot lefolytatni, mert szinte azonnal megkapják az ellenőrök az adóalanyok banki adatait. 2006-ban rendeltek el tömegesen vagyonosodási vizsgálatokat, azóta nagyon sokat változott a vonatkozó módszertan, a kiválasztás szempontjai, a bizonyítási eszközök, az ellenőrök hozzáállása és az eljárások menete is. A változások következményeit foglaljuk össze cikkünkben, illetve a vagyonosodási vizsgálatok főbb jellemzőit gyűjtöttük egybe.

Vagyonosodási vizsgálat

A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallás utólagos ellenőrzésére, a rejtett vagyonok láthatóvá tételére szolgál.

A vagyonosodási vizsgálatok előzményei sok esetben más adóvizsgálatnál feltárt hiányosságok, vagy közérdekű bejelentések, társhatósági megkeresések. Egy feljelentés alapján még nem feltétlenül indul vagyonosodási vizsgálat, elsősorban az adóbevallást tekintik át, majd az ingatlan-nyilvántartást, a gépjármű-nyilvántartást a revizorok. Ha ajándékozásról is szó esik, akkor a vagyonszerzési illeték adatai miatt az adóhivatal adatállományába tekintenek be, illeték nélkül csak egyenes ági leszármazottak ajándékozhatnak.

Hol indítanak vizsgálatokat?

A leggyakoribb célpontok napjainkban azok, akik adóelkerülési céllal szüntetnek meg és alapítanak új cégeket, illetve akik gazdasági tevékenység nélkül adnak el számlát.

Nem méretfüggő a vizsgálat indítása, már azokkal is foglalkoznak az ellenőrök, akik online oldalakon üzletszerűen kereskednek, adófizetés nélkül.

Nem érdemes arra hivatkozni, hogy kölcsön kapták a pénzt, mert akkor a kölcsönadó félnél vizsgálódhatnak tovább, hogy az valóban adhatta-e a kölcsönt. A NAV nem feltétlenül a személyi jövedelemadó bevallással kezdi a vizsgálatokat, hanem például egyes adókötelezettségre írnak ki vizsgálatot, mert az adóhiány megállapítását csak az SZJA bevallás utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzésekor tehetik meg. Előbb tehát az egyes adókötelezettségeket nézik át és a tapasztalatok alapján vizsgálják vagy sem a bevallásokat.

Előfordul, hogy a vállalkozásnál van adóellenőrzés, és a tagi kölcsön nyilvántartásai alapján indul később vagyonosodási vizsgálat.

Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat?

Az adóhivatal emberei napi szintre bontják le az adózó bevételeit (bevallás alapján) a kiadásaival. A fent említett nyilvántartások mellett a megélhetési költségekhez  a KSH adatait veszik alapul. Vizsgálják a készpénzes mozgásokat, illetve a bankszámlára érkező utalásokat is.

Több, mint 90 %-ban vállalkozók a vagyonosodási vizsgálat alanyai.

A pénzintézetektől kapott elektronikus úton megkért adatok lényegesen megváltoztatják a ellenőrzések menetét júliustól. A változás az adatszolgáltatás gyorsaságában történt, eddig akár fél évet is várhattak a banki adatszolgáltatásra az ellenőrök.