2012. júliusától bevezetésre kerül a bankoknál és a takarékszövetkezeteknél egy korábbinál korszerűbb átutalási rendszer, melynek legfőbb célja, hogy felgyorsítsa azon ügyfelek utalásait, melyeket más banknál vezetett számlára indítanak. Könyvelőirodánk megmutatja, pontosan mit is jelent a változás.

A szóban forgó utalások most másnapi érkezéssel működnek, de a rendszer július 2-i indulása után az elektronikusan benyújtott megbízások akár még az adott napon teljesülnek. Ehhez két feltétel együttes fennállása szükséges: forint átutalásáról szóljon a megbízás valamint az utaló és a címzett pénzforgalmi szolgáltatója is Magyarországon működjön.  A „4 órás szabály”-t a Magyar Nemzeti Bank rendelete vezeti be júliustól, a név utal arra, hogy az átfutási idő 4-5 órára rövidül.

Nemcsak az Ön utalása ér célba az eddiginél gyorsabban, de Ön is hamarabb hozzáférhet a más vállalkozástól érkező összeghez, és akár még ugyanazon a napon további fizetésre is felhasználhatja.

Szegedi könyvelőirodánk összegyűjtötte, hogy mely esetek számítanak elektronikus megbízásnak és melyek nem: az elektronikus banki rendszereken benyújtott tranzakciókat és a telefonon megadott rendelkezéseket érinti az új szabályozás, de a faxon benyújtott megbízást és egyéb papír alapú megbízásokat nem.

A T+1 napos, éjszakai elszámolás marad érvényben a beszedésekre (pl. csoportos beszedés, csekkbeszedés), a hatósági átutalásra és az átutalási végzésre.

Az Eu-Tax Consulting felhívja ügyfelei figyelmét a napközbeni határidőkre: az első jóváírás délelőtt 10 óra körül várható, az utolsóké 18 óra körül. Kimenő tételeket kb. 16 óráig fogadnak be a bankok, de a pontos benyújtási határidőket hirdetményben közlik. Ebből azt is megtudhatjuk, számítanak-e majd fel a napközbeni átutalásokra plusz díjat, bár egyelőre nem hallani ilyen szándékokról.

Az új modern és ügyfélbarát szolgáltatás más előnyt is hordoz, valamennyi forint átutalásnál lehetőség lesz az eddiginél több adat közlésére, például a végső kedvezményezett illetve az eredeti megbízó megadására, ha más nevében vagy más javára történik az utalás.