Egyéni vállalkozás szüneteltetése bárki számára elérhető, amennyiben tevékenységét szeretni szüneteltetni. Hogyan kell az egyéni vállalkozás szüneteltetését elintézni, és milyen következményei vannak? Kinek és hova kell bejelenteni, milyen formában, intézhető elektronikusan vagy csak személyesen az okmány irodában.

Minimum egy hónapig, maximum öt évig szüneteltethető a tevékenység. Elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül jelenthető be az egyéni vállalkozás szüneteltetése, egy „Változás bejelentése” elnevezésű űrlapon. Ha nincs ügyfélkapus elérése a vállalkozónak, személyes bejelentésre van szükség. A vállalkozó nyilvántartási számát minden esetben meg kell adni az ügyintézéshez, de más iratra nincs szükség, illetve nem kell fizetni díjat, illetéket sem. Okmányirodai ügyintézésről van szó, az átfutási határidő eltérő lehet irodánként, de sajnos sürgősségi eljárás indítására nincs lehetőség. Ha az alany rendelkezik igazolvánnyal, le kell adni azt az okmányirodában, akár postai úton is. Az okmányirodából értesíteni fogják az adóhatóságot és a KSH-t is.

Természetesen megtörténhet, hogy az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt dönt úgy a vállalkozó, hogy inkább teljesen megszünteti a tevékenységét, ekkor ugyanúgy bejelenthető a kérés. Ebben az esetben a szüneteltetés utolsó napja a megszüntetés napja lesz, és soron kívüli bevallás készítése kötelező.

A következményeket illetően szegedi könyvelőirodánk felhívja az érintettek figyelmét, hogy a társadalombiztosítási biztosítotti jogviszony szünetelni fog. Természetesen nem végezheti a tevékenységét sem, és nem vállalhat új kötelezettséget sem. Ha a szüneteltetés előtt még keletkeztek fizetési kötelezettségei, azoknak eleget kell tennie, akkor is, ha a szüneteltetés idejére esik a fizetési határidő.

Ha az egyéni vállalkozás szüneteltetése után mégis folytatni kívánja a tevékenységet, bármikor megteheti a vállalkozó, elektronikus úton. Ekkor nyilatkoznia kell arról, hogy megfelel továbbra is az egyéni vállalkozókra vonatkozó követelményeknek és a tevékenysége folytatásához szükséges előírásoknak.