Többen aggódnak a nyugdíjrendszer miatt, azért, hogy vajon fennmarad-e addig, míg nyugdíjba vonulnak, vagy azon, hogy mekkora összeget kaphatnak nyugdíjas éveikben, a most befizetett járulékok után. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy egyéb forrásból is gondoskodhatnak idős éveikre a megélhetésről, ezért néhány megoldási javaslatot soroltunk fel cikkünkben.

A statisztikai adatok szerint a férfiak átlagos életkora 79 év, a nőké 83 év, tehát biztosan több, mint 10 évet „kell” átlagosan a nyugdíjból megélnünk. Ha Ön egy 30 éves munkavállaló vagy vállalkozó, akkor is van még 35 éve a 65 éves átlag-nyugdíjkorhatárig, tehát addig van még ideje az öngondoskodásra.

Milyen lehetőségek vannak ha előre gondol a nyugdíjas évekre?

  • Gyűjthetik a pénzt bankszámlákon, és ha szükség van rá, bármire, bármikor felhasználhatják – akár nyugdíjas évekre is
  • Vannak ún. unit-linked életbiztosítások, amelyek jellemzője, hogy szabadon eldönthető, mekkora része kerüljön befektetésre és mekkora biztosításra fordítva. A biztosító az ügyfél által választott befektetési alapokba helyezi a megtakarításra szánt összeget, akár kockázatmentes – garantált -,  akár magas kockázatú  részvényalapokba. Kifejezetten hosszú távú (10+) takarékoskodásnál érdemes választani.
  • Nyithatnak nyugdíj előtakarékossági számlát (NYESZ) is, ahol az állam a befizetés 20%-át, de maximum évi 100 ezer forintot hozzátesz a befizetésekhez. Az itt tartott összeget a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de legalább 3 évi takarékoskodás után vehetik fel. A nyugdíj előtti hozzáférést szigorú adózási és támogatás visszafizetési feltételekhez kötik (szja-t, eho-t kell fizetni, illetve az állami támogatást büntetéssel együtt kell visszafizetni). Kockázata, hogy az adókedvezményt bármikor eltörölhetik, csökkenthetik, és ebben az esetben az ügyfelek vagy veszteséggel felveszik a bent lévő összeget vagy kivárják, míg nyugdíjasok lesznek, talán kedvezőbben alakulnak akkor majd újra a feltételek. NYESZ számlánál csak Magyarországon kibocsátott, forintban nyilvántartott értékpapírokat lehet vásárolni.
  • Önkéntes nyugdíjpénztárnál a pénztár dönti el, mibe fekteti az ügyfelek megtakarításra szánt pénzét. 20 év után vehetik fel adómentesen a tőkét, 10 év után a kamatot lehet csak felvenni. Munkáltatói tagdíjátvállalásként is adható – cafeteria elemként -, de ha a tagdíjat a munkáltató fizeti, akkor a hozzájárulás összege után adókedvezmény nem vehető igénybe, de az ezen a címen szerzett összegek nem számítanak jövedelemnek. Egyéni befizetések után 20% adójóváírást vehetnek igénybe, de maximum 100 ezer forintot évente. de ha van egészségpénztáruk is, akkor összevonják a két összeget az adójóváírás szempontjából, és maximum 120 ezer forint lehet együttesen.

Összegzés

Mindenképp érdemes azon elgondolkodni, hogy egy pályakezdőnek havi 30 ezer forintot is érdemes félretennie havonta ahhoz, hogy áthidalja a szakadékot a munkából származó fizetése és a leendő nyugdíja között.  Ami biztos, hogy az inaktív évek biztonságát több lábra kell állítani, lehetőleg az állami támogatások kihasználásával.